Spårvägens Friidrottsklubb

Spårvägens Friidrottsklubb
Jan Kowalski. Foto: Tommy Berlin

“Ett gediget arbete under mer än tio år”

Det var i slutet av 1990-talet som Jan Kowalski tog plats i Spårvägens styrelse och 2004 blev han klubbens ordförande. När han på årsmötet den 20 mars summerade sina åtta år som ordförande så var det idel positiva ord till tränare, ledare och aktiva! 

– När jag tillträdde såg jag som största utmaning att värna om samarbetet med Hässelby eftersom det är de gemensamma långloppen som finansierar vår verksamhet. Och det har fungerat, och fungerar, bra! säger Jan.

Både angenäma och svåra beslut
Genom åren har han tagit många beslut – de flesta mycket positiva men också flera svåra.
– Åren kring 2000 fungerade det inte så bra med tränaren kring medel- långdistans och jag minns att Jan Ahlström hotade att avgå om vi avslutade samarbetet med dåvarande medel-långtränaren. Styrelsen röstade och tränaren fick gå. Och Ahli slutade i styrelsen men han blev kvar i klubben och är ju väldigt delaktig i verksamhet ändå vilket jag är glad över.
2002 anställdes Kent Claesson som medel-långdistanstränare på halvtid och Ola Svensson som ungdomsansvarig, också han på halvtid. Båda är i högsta grad kvar i verksamheten och det är “värvningar” som Jan är nöjd med.
– Att anställa Kent Claesson var ett av de roligaste besluten jag tagit! Det kändes rätt och blev också bra!

Moas rekord bästa minnet
När det gäller det idrottsliga så väljer Jan att lyfta fram Moa Hjelmers svenska rekord på 400 m från i somras som det bästa.
– Moa kommer från de egna leden och hon har alltid haft spårvägare som tränare. Det är självklart speciellt att se en aktiv som man följt sedan barnsben gå hela vägen till att bli bäst i Sverige, säger Jan som också lyfter fram Stockholm Marathon-verksamheten som fortsätter att växa.
Beträffande den nye ordföranden så har Jan bara positivt att säga om Andreas Carlborg.
– Vi är ju jämngamla och Andreas har ju suttit i styrelsen i ett par år så jag vet att det kommer att fungera bra! Han är ett bra val och jag ser stor potential i honom som ledare.

Fortsätter inom friidrotten
Jan är ledamot i Svenska Friidrottsförbundets styrelse och ordförande i Stadionklubbarna som arrangerar bland annat DN Galan. Dessutom är han suppleant i Stockholm Marathon Gruppens styrelse så han kommer inte på något sätt att försvinna från friidrotten.
– Jag kommer att vara kvar på ett hörn och har betalt medlemsavgiften i Spårvägen för 2012!
Han är inte det minsta orolig för att styrelsen inte ska klara sig utan honom.
– Jag vill tacka alla anställda – Teresa Nikitin, Lech Nikitin, Ola Svensson och Kent Claesson – samt styrelsen, alla tränare och inte minst de aktiva för de här åren. Vi har en enorm bredd och kunskap i Spårvägen och behärskar tillsammans de flesta områden.

Gediget arbete
Johan Storåkers, som tidigare suttit i Spårvägens styrelse, använde följande ord när han tackade Jan för hans insatser i klubben:
– Jan har alltid arbetat hårt och verkligen haft en lidelse för uppdraget. Han har stort anseende i klubben, i distriktet och i friidrottssverige och alltmer också internationellt. Tack för ett gediget arbete!