Spårvägens Friidrottsklubb

Spårvägens Friidrottsklubb
Dubbelt Spårvägen i kategorin Årets genombrott i landslaget! SFIF:s generalsekreterare Mikael Peterson delade ut priser till Moa Hjelmer respektive Leif Arrhenius vars check togs emot av Spårvägens ordförande Jan Kowalski, till höger. Foto: Ryno Quantz

En lysande friidrottskväll – dubbla priser för Moa

På fredagskvällen genomfördes Friidrottsgalan på festvåningen Parken på Söder och fyra av de sju priserna gick till spårvägare – alltså mer än hälften av vinnarna kom från Spårvägen i konkurrens med hela friidrottssverige! Moa Hjelmer, Nil de Oliveira och Leif Arrhenius var Spårets vinnare av vilka Moa vann två gånger om – en mycket minnesvärd kväll för Spårvägen!

Moa Hjelmer blev dubbelt prisad i form av Årets prestation på Stora SM för hennes svenska rekord på 400 m (51.58) och Årets genombrott i landslaget. I sistnämnda priskategori blev det hundraprocentig utdelning för Spåret eftersom Leif Arrhenius fick herrpriset för sin VM-insats i diskus samt förstaplats i kula i Finnkampen där han även var tvåa i diskus.
Moa var givetvis väldigt nöjd med kvällen:
– Det har varit en fantastisk säsong! Året började med en hel del rehabträning och ändå, eller snarare tack vare det, blev det en så bra sommar. Nästa år är OS det stora målet och på längre sikt hoppas jag kunna slå även det svenska rekordet på 200 m, säger Moa som förutom de två priserna också var nominerad i kategorin Årets prestation i Finnkampen.

“Ett flyende lätt steg”
Motiveringen för Årets genombrott i landslaget:
“Med ett flyende lätt steg och ett sällan skådat driv tog sommarens imponerande resultat henne till Sydkorea. Väl där sågs inga problem och helt orädd och hungrig avancerade hon ända till VM-semifinal i en gren som hon egentligen inte hade satsat på detta år! Säsongen avslutades i Helsingfors där hon på fyra starter passerade mållinjen först fyra gånger.”

Leif kunde inte vara på plats på galan eftersom han sedan en månad är hemma i Utah efter att ha tillbringat hela sommaren i Sverige. Men han levererade en videohälsning:
– Jag har haft ett bra år men det ska bli ännu bättre 2012! Heja Djurgården!
Istället tog vår ordförande Jan Kowalski emot priset. Jan fick för övrigt äntra Friidrottsgalans scen för andra året i rad. I fjol tog han emot Niklas Arrhenius pris för Årets prestation i Folksam GP.

Nil bäst i Folksam GP
Sprintern Nil de Oliveira vann pris i kategorin Årets prestation i Folksam GP tack vare klubbrekordet 20.83 i Karlstad vilket gjorde att han tog sig in på den svenska tio-bästa-listan genom tiderna. Utmärkelsen vann han i konkurrens med klubbkamraten Niklas Arrhenius (kula) och stavhopparen Alhaji Jeng.
Motiveringen: “Satte rejält pers och svenskt årsbästa med 20.83 vid Karlstad GP.”
Av konferencier Stefan Holm fick Nil frågan hur det kändes att slå Johan Wissman:
– Det kändes skitbra! Nästa år ska jag springa ännu fortare och om det blir på 100, 200 eller 400 m återstår att se! förklarar Nil som även var nominerad i klassen Årets genombrott i landslaget och Årets prestation i Finnkampen där han gjorde fyra starter och var med och vann båda stafetterna.

Rörd Rolle
Det var ett tjugotal spårvägare på plats på Friidrottsgalan och den som var mest rörd var utan tvekan Rolle Bergman som är tränare för Moa och Nil som tillsammans tog hem 42 procent av galapriserna.
Spårvägare har tagit hem flera priser på Friidrottsgalan men årets upplaga var något alldeles speciellt eftersom spårvägare lade beslag på inte mindre än 57 procent av priserna!
Vi hade nu totalt åtta nomineringar fördelade på fyra av de fem priskategorierna för elitaktiva (Årets tränare och Årets barn och ungdomsledare hade inga nomineringar som presenterades det gjorde endast vinnaren). Det var bara i Årets prestation i landslaget som vi saknade representation. Vilken kväll!
Och när alla priser var utdelade och Shirley Clamp dragit igång sitt uppträdande på scenen så var det precis som på SFIF:s årsmötesbankett i Gävle i vintras spårvägare som drog igång ett segertåg som bara blev längre och längre och slingrade sig runt borden! Denna gång var det David Fridell åtföljd av Anders Tallgren som tog täten.
Friidrottsgalan 2011 – en kväll att verkligen minnas för alla spårvägare!!

Jonas Hedman

Spårvägens pristagare på Friidrottsgalan 2011
Moa Hjelmer
Årets prestation på Stora SM
Årets genombrott i landslaget
(Dessutom nominerad i klassen Årets prestation i landslaget)

Nil de Oliveira
Årets prestation i Folksam GP
(Dessutom nominerad i klasserna Årets genombrott i landslaget och Årets prestation i Finnkampen)

Leif Arrhenius
Årets genombrott i landslaget

Anm.: Niklas Arrhenius var nominerad i kula i klassen Årets prestation i Folksam GP
Alla nomineringar i Friidrottsgalan
Alla pristagare genom tiderna i Friidrottsgalan