Spårvägens Friidrottsklubb

Spårvägens Friidrottsklubb

Elvira rekryterar på ett annorlunda sätt

Elvira Kaneberg är tränare för en junior- och ungdomsgrupp i medel- och långdistanslöpning och rekryterar från andra sporter. Här berättar om det och sin träningsgrupp i stort.

I dagsläget omfattar gruppen ett 30-tal aktiva i åldern 12–22 år där de flesta är 15–19 år. De kommer från alla delar av Stockholm, till exempel Sollentuna, Solna, Vasastan, Älta, Nacka och Tyresö.

Hur mycket tränar ni?
Fyra gånger i veckan. Måndagar, tisdagar, torsdagar och fredagar varav två gånger inomhus, svarar Elvira.

Får du alla att tävla?
Jag försöker dämpa tävlingsmomentet eftersom det är många som har lite problem med att tävla. Istället lägger vi tonvikten på att träna för att vara väl förberedda när det är dags för tävlingsbanan. Ändå finns Medhane Temesgen, Niklas Könberg och Alexander Holmblad redan i Sverigebästa-statistiken på friidrott.se.

Ni har fått 35 000 kronor från Idrottslyftet. Varför?
Det är inte av integrationsskäl, även om det skulle kunna vara det. Vi får bidraget för att det här är ett sätt att få ungdomar att hålla på längre.

Ditt namn klingar svenskt, men du har helt andra rötter?
Ja, jag är född och uppvuxen i Colombias huvudstad Bogota, och jag har hållit på med friidrott sedan tioårsåldern. 1980 fick jag ett stipendium till Reno i Nevada, USA, och där träffade jag Håkan (1.47,8 på 800 m och 3.41,43 på 1500 m). Den 17 oktober 1981 bjöd han mig till Sverige och på den vägen är det.

Varifrån kommer drivkraften i ditt stora engangemang?
Det är jättekul att träna ungdomar, och jag ser det i ett lite större perspektiv. Jag vill gärna fungera som ett stöd för alla dessa ungdomar under en period i livet som kan vara rätt besvärlig.