Spårvägens Friidrottsklubb

Spårvägens Friidrottsklubb
De åtta redo för start utanför Rörvägen 8 i Jordbro. Fr v Oliver Löfqvist, Olle Walleräng, Kalle Berglund, Archie Casteel och Abdelfath Yassin. Bakom Sandra Eriksson, Daniel Gleimar och John Börjesson. Foto: Jonas Hedman

Dubbla klubbrekord i Jordbro

Kalle Berglund och Sandra Eriksson satte klubbrekord på 5 km väg i Jordbro på fredagskvällen trots tuff motvind – 13:47 respektive 16:19. Sandras tid innebar även finskt rekord.

Spårvägen arrangerade AprilRuset – ett knappt varv runt Jordbro industriområde tre mil söder om Stockholm – där startfältet bestod av åtta spårvägare. Flaggorna stod rakt ut när startfältet gav sig iväg kl 19.00 och efter harjobb av Olle Walleräng i 1.2 km meter och sedan av Oliver Löfqvist fram till 2.7 km så blev Kalle själv längst fram.
Men motvinden var för tuff och trots 2:36 på sista kilometern så stannade inte klockan förrän på 13:47 – den näst bästa svenska tiden bara fem sekunder över David Nilssons nio månader gamla svenska rekord.
Archie Castee var tvåa på 14:25, John Börjesson trea på 14:32, Abdelfath Yassin fyra på 14:37 och Daniel Gleimar fremma på 15:05 – alla på personliga rekord. Även farthållaren Oliver Löfqvist joggade.

Personbästa med en halvminut
Kalle förbättrade sitt tre år gamla vägpers med 28 sekunder, slog Emil Danielssons drygt ett år gamla klubbrekord med 13 sekunder och noterade den näst bästa svenska tiden i denna sällan utövade gren. Dessutom innebar tiden nytt distriktsrekord för Stockholm.
– Det var jättemycket motvind mellan 1.2 och 3 km och då gick det för långsamt. Jag ville ha en tävling och få bli trött inför vad som väntar i sommar. Jag ville också prova ett 5 km-lopp. Planen är att inleda tävlingssäsongen med två 1500 m-lopp i slutet av maj och sedan 5000 m bana i juni, säger Kalle vars tidigare pers var 14:15 på väg medan han på bana gjort 13:54.
– Jag hade en stressreaktion i foten i december och januari, gick med kryckor ett tag och var borta från löpningen i fyra veckor. Men sedan har träningen gått bra. Jag sprang 17 mil förra veckan och dubbeltröskel i tisdags och har inte släpp på mängden alls.

Finskt rekord av Sandra
Sandra Eriksson gjorde 16:06 på träning tidigare i vår och klockades nu för 16:19 efter att ha sprungit själv hela vägen där hon inledde med kilometertider på 3:06, 3:20 och 3:17. Det innebar att hon underskred det officiella finska rekordet eftersom det gamla var 16:28 av Annemari Kiekara från förra sommaren.
Sandra har haft några skadestörda år men är nu hel och siktar på att kvala in till OS i Tokyo på 3000 m hinder. Där har hon det finska rekordet på 9:24 från 2014.

Trafik trots fredagskväll
5 km-varvet i Jordbro industriområde en fredagskväll innebär väldigt lite trafik, men den var inte obefintlig. Tredje kilometern var händelserik där förcyklisterna först måtte en budbil, sedan två långtradare, en buss och en traktor som svängde ut och körde bara någon meter från löparna i motsatt löpriktning.

Tävlingen gästades av en älg
Det man också kommer minnas av tävlingen är att en till synes helt ostörd älg (!) stod och mumsade på ett träd under mer än fem minuter bara två meter från banan i samband med målgången. När löparna sprungit i mål så gick det över banan (gångvägen) bort i riktning mot Jordbro pendeltågsstation tvåhundra meter bort. En märklig syn mitt inne i centrala Jordbro.
Resultaten

Spårvägens klubbrekord
Män
Kvinnor

Kalle Berglunds profil på friidrottsstatistik.se
Sandra Erikssons profil på friidrottsstatistik.se