Spårvägens Friidrottsklubb

Spårvägens Friidrottsklubb
Cecilia Norrbom – elva genom tiderna i maraton med 2:35:56! Foto: Johan Walldén

Drömlopp av Cissi i Spanien

Cecilia Norrbom fick sitt livs bästa maratonlopp då hon i Valencia noterade 2:35:56 – personbästa med över tre minuter och upp som elva genom alla tider i Sverige!

Spanish bombs on the costa brava, I’m flyin in on a DC 10 tonight – Att landa i Spanien utan att få The Clash klassiker på hjärnan är omöjligt, även om destinationen den här gången inte var Costa Brava utan Valencia. Anledningen till resan var Valencia Marathon, höstens sista stora europeiska maratonlopp som lockade med snabb bana och gynnsamt väder för maratonlöpning. Cecilia Norrbom skulle avsluta tävlingsåret 2018, som hon startade med att springa Houston marathon på 2:39:22 i januari, med karriärens fjärde marathonstart, och Anja Tjärdal skulle göra sitt livs första maratonlopp. Även Fredrik Uhrbom var på plats för att agera farthållare åt Huddinges Hanna Lindholm som enligt uppgift skulle öppna i 2:31-fart.

Perfekta förhållanden
Morgonen den2 december bjöd på klarblå himmel, vindstilla och ca tio plusgrader. Valencias långa, raka och platta avenyer skulle snart intas av 30 000 löpare, uppdelat på 22 000 maratonlöpare och 8000 millöpare. Starten gick mellan Valencias spektakulära operahus och konst- och vetenskapsmuseet. Undertecknad och Johan Walldén följde loppet ömsom till fots, ömsom via app och kunde se löparna vid flera tillfällen upp till 26 km-passeringen.
Vi kunde snart konstatera att Uhrbom prickade farten från start samt att Cecilia öppnade utan fruktan för de 42 kilometrarna; 36:04 första 10km! Cecilia ökade sen farten något upp till 15 km och en alltmer nervös coach kunde konstatera att hon passerade halvmaran på nästperset 1:15:56. ”Death or glory” är ju en pacing-strategi som ofta slutar med brutet lopp och lång tid i sjukvårdstältet, men Cecilia väggar sällan helt. Vid 26 km-passeringen såg det lite jobbigare ut, men farten var fortfarande god. Skulle det hålla?

Utmärkt debut av Anja
Samtidigt fortsatte Uhrbom pricka utsatt tid med Hanna Lindholm i släptåg, upp till 32 km drog Fredrik men fick sen kasta in handduken med magproblem. Hanna fortsatte dock i god fart och gick i mål på fantastiska 2:30:37!! Sverigetvåa genom tiderna. Cecilia tappade en del fart upp till 35 km, men en stark forcering i mål resulterade i pers med ca tre och en halv minut på den strålande tiden 2:35:56! Elva genom tiderna i Sverige-statistiken och tvåa på Spårvägens genom-tiderna-lista.

Cissi om drömloppet
– Jag är så nöjd! Jag har tänkt att jag någon gång skulle kunna göra 2:37, och nu blev det 2:35! Jag har haft ett dåligt år och bröt bl a EM-maran så det här känns extra bra! Jag hade tänkt öppna halvvägs på 1:17 men det blev under 1:16. Eftersom det kändes ganska bra så bestämde jag att “nu kör jag”, säger Cecilia.
– Vid 30 km började låren verkligen kännas och det var kritiskt ett tag men jag tycker att jag höll ihop sista milen bra och kunde öka farten på slutkilometern.
Lite längre bak i fältet sprang Anja sitt första maratonlopp som om hon vore en slipad veteran på distansen. Femkilometrarna klockades in mellan 20:16 och 20:50 och debuten avklarades på 2:52:16!
Det där 10 km-loppet? Jo, det vanns tydligen av en svensk. MAI:s Jonas Leanderson på 28:41! Så för att återknyta till rubriken så kändes det som att några svenska bomber briserade i Valencia första helgen i december.