Spårvägens Friidrottsklubb

Spårvägens Friidrottsklubb

“Det viktiga är att prestera på den nivå jag har kapacitet för”

Långdistansaren Johan Fagerberg, 30, har tagit ett stort utvecklingssteg i år och bl a sänkt 5000 m-perset med 45 sekunder till 14:02.39. Läs intervjun.

Få, om ens någon, har inlett en löparkarrriär brutalare än Johan Fagerberg. Den bestod i att 2012 springa SM 100 km uppe i Adak i Norrbotten. Han hade fått kontakt med Markus Avén, en tränare med stort ultralöpningsintresse, och han inspirerade Johan till projektet som slutade på åtta timmar och 42 minuter (SM-sexa).
– Helt okej tid, tycker han ett decennium senare, säger Johan som tävlat för Finspångs AIK och Tjalve i Östergötland och är spårvägare sedan november 2019.

Tredje året i Spårvägen
Första gången jag såg honom i Spårvägen-linne var på ALJ Open 2020 där han kom trea på 10 000 m på 30:54.67. Något som han följde upp en dryg månad senare med att bli 18:e terräng-SM:s långa bana. Bra, javisst, tänkte jag men det är väl vad man förvänta sig av en vältränad orienterare.
2022 har jag och många andra fått revidera vår uppfattning. Johan har radat upp insatser på en helt ny nivå.

Under 30 på milen
Han började med att underskrida dröm-30 på milen på Kungsholmen Runt (29:58).
– Jag kände att jag hade kapacitet för den tiden.
Han fortsatte med 14:02  på 5000 på Hoka Spåret 5000.
– Lite bättre än väntat. Hade nog trott på 14:10–14:20.
På stafett.SM gjorde 3:51 solo!
– Inte så förvånad. Jag hade gjort ett pass som visade att den tiden var möjlig. 8×300 m avslappnat med varje intervall på 44 sekunder med två minuteras vila där ett stegringslopp avslutade vilan. Och fter det en tusing i 3:52-fart. Ett pass designat av Alexander Holm i Norrköping.

Vad är anledning till framgångarna?
Den här förbättringen är så kraftig att det ligger till hands att anta exempelvis någon förändring av träningen eller att belöningen kommer tack vare kontinuerlig och tung träning men så är inte fallet. I sjäva verket åkte Johan på en stressfraktur förra sommaren som tvingade honom till två och en halv månads löpningspaus.
– Istället körde jag mycket cross-trainer som gjorde mig både fysiskt och psykiskt starkare. Flytten från Uppsala till Stockholm och Spårvägen har också bidragit. Jag har hamnat i en miljö där jag trivs och kan träna på avslappnat. Tidigare har jag underpresterat i tävling på framförallt på 5000 m.

Har det varit svårt att hitta nya mål för 2022 när allt fungerat så bra?
– Inte alls för jag sätter inga mål på det sättet. Det viktiga är att prestera på den nivå jag har kapacitet för.

Johan Fagerbergs biografi på friidrottsstatistik.se