Spårvägens Friidrottsklubb

Spårvägens Friidrottsklubb
Bilderna på Peter Melin ovan: Överst i rollen som chefredaktör på Sydsvenskan. Löparbilden från Gärdet med Kaknästornet i bakgrunden är från våren 1979, startåret för Stockholm Marathon. Löparna är fr v Anders Olsson, Hasse Wiktorson, Peter Melin, Jan Ahlström och Lennart Bresky – Stockholm Marathon-gänget. Nederst till höger på en Stockholm Marathon-tillställning i början av 80-talet . I mitten t h Jan Ahlström och Ulf Saletti.

Det moderna Spårvägens grundare Peter Melin är död

I onsdags den 13 februari gick förre Spårvägen-ledaren Peter Melin, 59, ur tiden. Han föddes 1948 och var en starkt bidragande orsak till att Spårvägen på 70-talet utvecklades från en medioker klubb till en av landets bästa. En position som Spårvägen hållit sedan dess.

I onsdags den 13 februari gick förre Spårvägen-ledaren Peter Melin, 59, ur tiden. Han föddes 1948 och var en starkt bidragande orsak till att Spårvägen på 70-talet utvecklades från en medioker klubb till en av landets bästa. En position som Spårvägen hållit sedan dess.

Peter Melin var löpare i ungdomsåren men det var som ledare han gjorde de stora avtrycken i Spårvägen och Stockholm Marathon. I yrkeslivet kom han via bland annat Strömbergs Idrottsböcker till Svenska Dagbladet i början av 1980-talet där han slutade som redaktionschef de sista sex åren fram till 2000. Därefter följde fem år som chefredaktör på Kristianstadsbladet följt av samma uppdrag på Sydsvenskan i Malmö. Jan Ahlström kände Peter Melin i över 35 år och tecknar här ett personligt porträtt av honom.

“Han ägde en arbetskapacitet långt utöver det vanliga och en aldrig sinande entusiasm”

När journalisten Richard Åkesson på onsdagen ringde från Malmö hördes det direkt att det handlade om dåliga nyheter. Riktigt dåliga nyheter och kanske till och med dödsfall. Men jag kunde aldrig tänka mig att de rörde Peter Melin. Han som befann sig mitt i livet och var så aktiv, stark och entusiasmerande.
Hans hjärta stannade mellan två redaktionsmöten efter en ovanligt stressig förmiddag på Sydsvenskan. Peter utgjorde, utan att vara ordförande, grundbulten när Spårvägen under 1960- och 70-talet utvecklades från korpklubb till svensk elit. Han var den som höll i alla anmälningar, egna tävlingar, avtal med aktiva, tränare och andra och han skötte klubbtidningen. Alltid med samma höga krav på sig själv.

Många timmar ägnades åt Spårvägen
När jag började jobba på Strömbergs Idrottsböcker i maj 1972 fanns Melin där och det dröjde inte många månader innan han vävde in mig i Spårvägens friidrott. Många är de timmar av ordinarie arbetstid vi ägnade åt klubben och ännu fler blev timmarna utanför den.
Undan för undan blev klubben allt bättre under Peters kraftfulla men ändå ibland osynliga ledning.

Starten av Stockholm Marathon En oktoberdag 1978 togs ett för klubben avgörande beslut. Anders Olsson i Hässelby SK kom ner till Peter och mig i källaren på Härjedalsgatan i Vällingby där vi jobbade och frågade om Spårvägen var intresserad av att starta Stockholm Marathon. Då hade Peter meriterat sig genom att tillsammans med Anders och några andra yngre friidrottsledare arrangera Stora SM på Stockholms Stadion 1978. Stockholm Marathon blev en jättesuccé direkt men tävlingen innebar samtidigt att Peter började trappa ner sitt klubbengagemang för att istället satsa sin ideella kraft på maran och samarbetet med Hässelby SK.
Ungefär samtidigt började Peter som redigerare på Svenska Dagbladets sport. Därifrån gick han vidare till allmänna avdelningen och han slutade som redaktionschef 2000 för att bli chefredaktör för Kristianstadsbladet innan han fem år senare fick samma roll på Sydsvenska Dagbladet.

Engagerad och entusiasmerande
Peter ägde en arbetskapacitet långt utöver det vanliga, en aldrig sinande entusiasm som han överförde på omgivningen och en sällsynt förmåga att få människor att dra åt samma håll.
Det jag kommer minnas längst är Peter Melin över ett skrivbord med håret på ända och med en just layoutad sida framför sig samtidigt som han motiverar varför rubriken är perfekt och bilden den absolut bästa!
Låt mig till sist konstatera att Peter Melins betydelse för Spårvägen inte kan överskattas. Utan honom hade Spårvägen förblivit en korpklubb utan ambitioner. Denna sorgliga dag, som utgör slutet på en Spårvägenepok, går våra tankar till hans anhöriga.

Jan Ahlström
Ledare i Spårvägens FK

Bilderna på Peter Melin nedan: Överst i rollen som chefredaktör på Sydsvenskan. Löparbilden från Gärdet med Kaknästornet i bakgrunden är från våren 1979, startåret för Stockholm Marathon. Löparna är fr v Anders Olsson, Hasse Wiktorson, Peter Melin, Jan Ahlström och Lennart Bresky – Stockholm Marathon-gänget.
Nederst till höger på en Stockholm Marathon-tillställning i början av 80-talet . I mitten t h Jan Ahlström och Ulf Saletti.

Artiklar om och av Peter Melin
Sydsvenskan
Kristianstadsbladet
Svenska Dagbladet

Läs och/eller skriv också gärna i vår gästbok