Spårvägens Friidrottsklubb

Spårvägens Friidrottsklubb
Daniel Ståhl är en glädjespridare av bästa märke! Foto: Tommy Berlin

Daniel Ståhl upp superkastet: ”En häftig känsla!”

När Spårvägens Daniel Ståhl, 21, i Irvine, Kalifornien, den 3 maj kastade fantastiska 66.89 i diskus var det världsårsbästa och förde upp honom till tredje plats på den svenska genom-tiderna-listan. Här berättar han om kastet som tog honom till en helt ny nivå.

– Jag kände att jag träffade rätt i utkastet även om det inte var någon fullträff. Diskusen flöt iväg rakt och riktigt fint och jag tänkte att det där är 64–65 meter. Men när jag gått ut ur buren och passerade sekreteraren sa hon ”sixtysix eightynine” och då hajjade jag till. ’Det är ju klubbrekord’ var det första jag tänkte, ’det är längre än Niklas Arrhenius 66.22!’ En häftig känsla! säger Daniel och skrattar.  
På videoklippet från kastet hör man hur Daniel skriker ”nyt lähte, nyt lähte” vilket är finska och betyder ungefär ”nu åker den”. Anledningen till finskan är att mamma Taina, som själv kastade diskus i det svenska landslaget på 1980-talet, är från Finland.

Personbästa två tävlingar i rad

Daniel var på träningsläger i USA i tre veckor tillsammans med sin coach Vésteinn Hafsteinsson och dennes träningsgrupp och detta var Daniels tredje tävling där borta. Han kastade i tur och ordning 64.30, 63.09 och 66.89 och överträffade alltså gamla perset i alla tre tävlingarna. På nio dagar förbättrade han sitt två år gamla personbästa med hela 5,5 meter!
Tävlingen Steve Scott Invitational i Los Angeles-förorten Irvine hade samlat hela 36 man i diskus och i den 35-gradiga värmen utklassade Daniel alla. Efter en riktigt bra uppvärmning med två kast på 64-65 meter inledde han med 63.48 och så rekordkastet i andra.
– Det blev en liten glädjechock efter kastet! Alla kom fram och gratulerade och publiken applåderade. Jag lyckades väl inte ladda om och återfå koncentrationen men hade ändå ett övertrampskast på runt 65 meter, säger Daniel.
Coach Vésteinn är lyrisk när han berättar om Daniels insats:
– Jag har aldrig sett honom kasta så bra! Bra tekniskt och så avslappnat! Det var nästan vindstilla i början av tävlingen och bara svag motvind under senare delen av tävlingen. Men Daniel måste inte ha en bärande motvind, han kan kasta långt ändå, säger Vésteinn.
Bara Ricky Bruch (71.26) och Stefan Fernholm (68.30) har kastat längre av svenskar och 66.89 är det bästa en svensk gjort i M22-klassen. Bara fem 22-årseuropéer genom alla tider har kastat längre.

Långa kast på träning
Hur är då denna stora resultatförbättring möjlig?
– Vésteinn och jag har nött tekniken länge nu och det har givit resultat. Jag är stabilare och säkrare och gör färre dåliga kast på träning. Det stämde också väldigt bra på träningen veckan före tävlingen då jag hade sju kast över 65 meter, tre över 66 och ett på 67.20 med bara ett litet övertramp, säger Daniel.
Det lossnade på allvar på ett träningsläger i Spanien i vintras och på lägret i USA har Daniel tillsammans med övriga i gruppen gjort runt 60 diskuskast per dag periodvis.
– Daniel är en stor talang. Han är lång, mjuk, snabb och explosiv och har en fantastisk räckvidd på 2.20 mellan fingerspetsarna när han sträcker ut armarna. Få andra i världseliten har större räckvidd, säger Vésteinn.

Utmärkta träningsförutsättningar i Växjö
Daniel, som är exakt två meter lång och väger 135 kg, är född och uppväxt i Järfälla norr om Stockholm och är bokstavligen infödd spårvägare eftersom både mamma Taina och pappa Janne tävlade i kast för klubben (Janne i slägga). Storasyster Anneli tillhör dessutom Sverige-eliten i slägga.
Daniel har tränat för Vésteinn sedan hösten 2011 och bor i Växjö sedan försommaren 2013. För det är i Växjö Vésteinn håller till och där finns också High Performance Center med det bästa av träningsmöjligheter. Daniel har verkligen gjort allt för att skapa de bästa förutsättningarna för att bli bra.
– Jag trivs väldigt bra i Växjö! Förutom många friidrottare finns en mängd idrottsmän- och kvinnor också från andra sporter vilket är kul. Jag har bara en dryg kilometer till träningshallen och cyklar varje dag. En gång var det tre decimeter snö, ibland regnar det men det är bara att klä sig rätt. Jag har en militärcykel och den klarar allt! säger Daniel och skrattar.   
Tidigare spelade han ishockey och ser fortfarande gärna matcher.
– Nu gick ju Djurgården upp i SHL och kommer hit och möter Växjö Lakers nästa säsong, det blir kul! Jag ser gärna bandy också och har bara nio mil till Vetlanda där jag kan se favoritlaget Ljusdal kommande vinter!
Anledningen till att Ljusdal är favoritlaget i bandy är att pappa Janne är hälsing.

EM i Zürich är årets stora mål
Ett av Daniels mål för 2014 var att kasta 65 meter och det är redan uppnått. Tävlingsmässigt är EM i Zürich årets viktigaste tävling.?– Där vill jag gå till final! Men det finns många andra tävlingar också, Nordiska 22-årsmästerskapen, SM i Umeå och Finnkampen i Helsingfors. Tillsammans med mina klubbkamrater Niklas och Leif Arrhenius hoppas jag kunna ta en trippel i båda kula och diskus på såväl SM som Finnkampen, avslutar Daniel.
Det blir spännande att följa kasttalangen Daniel Ståhl framöver!