Spårvägens Friidrottsklubb

Spårvägens Friidrottsklubb
Med 64.73 i fjärde omgången gjorde Daniel Ståhl karriärens näst bästa resultat och slutade sensationellt femma i VM-finalen! Foto: Deca Text&Bild

Daniel Ståhl sensationell femma i VM-finalen!

Diskuskastaren Daniel Ståhl kom med till VM som en av de allra sista i vad som var hans andra mästerskap och första VM. Efter lugn och stabil kastning tog han sig till final och gjorde där säsongens två längsta kast vilket gav en sensationell femteplats – den näst bästa någonsin av en spårvägare i ett globalt mästerskap!

Daniel hade i kvalet torsdagen den 28 augusti, samma dag som Erica Jarder kvalade in till längdfinalen, 62.66 i första, 61.22 i andra trots halvmiss och 62.06 i sista. Inledningskastet var över två meter från kvalgränsen men han slutade sexa i gruppen och så väntade en nervös väntan på den andra. När den var klar visade sig att han gick till final som nummer nio med en marginal på 18 cm. Han kunde inte ha givit sig själv en bättre födelsedagspresent på sin 23-årsdag!

Vilken träff i tredje finalomgången!
Finalen gick två dagar senare och där inledde Daniel med 61.74 och 60.42 och låg då utanför topp-8 som skulle få göra de tre sista kasten. Men tredje fick han på 64.42 och avancerade ända till fjärde plats, bara centimetrar från bronsplats. Därefter blev det omvänd kastordning för de åtta kvarvarande och i fjärde ökade Daniel till svenska årsbästat 64.73 i fjärde omgången vilket är hans näst bästa resultat hittills i karrären! Han avslutade med två kortare kast och trampade över.

Näst bästa genom tiderna
Det blev till slut en femteplats på 64.73, bara nio cm från fjärde och 45 cm från brons! Placeringen är den bästa av en spårvägare i ett globalt mästerskap på 39 år och den näst bästa totalt. Bara Raimo Pihls fjärdeplats i tiokamp i Montreal-OS 1976 slår detta. Att två gånger om sätta årsbästa och göra sitt näst bästa resultat i karriären är riktigt starkt. Placeringen är Sveriges tangerat bästa i kast i VM genom tiderna (Dag Wennlund femma i spjut i Göteborg 1995) och den bästa i ett globalt mästerskap i diskus på 43 år (sedan Ricky Bruchs OS-brons i München 1972). 64.73 är också det längsta någon svensk någonsin kastat i en mästerskapsfinal (OS/VM/EM). Att vid 23 års ålder göra sitt näst bästa resultat i sin första mästerskapsfinal är stort!

Lysande tränare
Ett stort grattis inte bara till Daniel utan också till hans tränare Vésteinn Hafsteinsson som verkligen har stor del i framgången. De jobbar hårt tillsammans och det är underbart när det betalar sig på detta sätt. Delaktiga i framgången är även Daniels familj med mamma Taina och pappa Janne i spetsen. Båda, inklusive storasyster Anneli, var på plats i Peking och trots att de inte hade någon biljett när det kom till VM löste de sig och de såg både kval och final. Även Spårvägens kastkoordinator Åke Ruus ska nämnas i detta sammanhang. Han lägger mycket ideell tid på att skapa bästa möjliga förutsättningar för att kastare som Daniel, Niklas och Leif Arrhenius med flera ska kunna prestera så bra som möjligt.

“Nu står jag här i Peking bredvid världsrekordhållerskan”
I direktsändning efter finalens slut gick Daniel fram till kamerna på innerplan och hälsade till alla kompisar i Visjö och “Jakan” (Järfälla) där han är uppväxt. Senare intervjuades han i SVT:s VM-studio av André Pops och Kajsa Bergqvist och avslutade med att fråga om han fick säga en sak. “Ja, det får du”, sa Pops.
“Jag vill säga det att nu står jag här i Peking bredvid världsrekordhållerskan (Kajsa Bergqvist), och det är stort! Peace and Love!”
Stort skratt från Kajsa och André och säkerligen många andra som såg det hela!
En fantastisk prestation av en härlig kille! Närmast får vi se Daniel på Finnkampen på Stockholms Stadion den 12-13 september då det handlar om hemmaplan. Missa inte det!
Resultaten

Mer om Ståhls VM-insats i Aftonbladet
Hälsade till polarna