Spårvägens Friidrottsklubb

Spårvägens Friidrottsklubb
Blir det dubbla SM-medaljer i diskus för Spårvägen? Chansen finns eftersom Niklas Arrhenius är på plats i Borås och även tävlar i kula. Foto: Dec Text&Bild

Daniel Ståhl anför stor SM-trupp i Borås

Fredag, lördag och söndag avgörs Friidrotts-SM i Borås och Spårvägen har en stor trupp på plats med över 30 aktiva. Bland dem finns olympiske mästaren Daniel Ståhl och fjolårets dubbelvinnare Moa Hjelmer.

Daniel Ståhl, som idag 28 augusti fyll 29 år, jagar sin sjunde titel i diskus i vad som är hans trettonde raka SM sedan debuten på Malmö Stadion som skedde några veckor före hans 17-årsdag. Den gången blev det bara 44 meter i kvalet och han var aldrig nära final. Men sedan gick det bättre. Första SM-medaljen tog han på Stockholms Stadion 2012 med silver bakom klubbkamraten Niklas Arrhenius. Samma etta-tvåa var det året efter i just Borås där Niklas slog Ricky Bruchs uråldriga SM-rekord genom att kasta 64.07.

“Trippelsegern i kula är ett härligt minne”
– Men bästa Borås-minnet är när vi vann en trippel i kula på Stor torget här 2013, säger Daniel.
Då vann Leif Arrhenius före Niklas och Daniel i vad som var den andra av tre raka trippelsegrar för Spåret i grenen.

Kan Daniel förbättra rekordet?
SM-rekordet tillhör sedan fem år Daniel och aktuell notering är 69.72 från Eskilstuna 2018. Är vindarna bra kan det slås i år när Daniel nu gör sin första tävling efter OS-guldet för en knapp månad sedan. För första gången sedan Karlstad 2019 är Niklas med i SM. Den gången tog han överraskande silver bakom Daniel efter att ha besegrat Simon Pettersson med sju centimeter.

Siktar på första bronset
Daniel och Niklas är rumskamrater i Borås och vinner Daniel så tar han som sagt sjunde guldet i diskus och är då lika med Niklas. Denna har nio SM-medaljer i grenen där den första togs för 20 år sedan, i Växjö 2001. Men han har inget brons och det är målet i år – att bli trea bakom de två OS-medaljörerna.

Andra dubbeln för Moa?
Hur många SM-guld Moa har är inte lätt att hålla reda på men hon tog i alla fall sitt första utomhus 2011. Det var på 400 m på det ännu gällande mästerskapsrekordet 51.58. En tid som då även var svenskt rekord. Moa vann både 200 och 400 m i Uppsala i fjol och har siktet inställt på en upprepning. Noterbart är att hon vunnit dubbeln inomhus både 2020 och 2021.

Vilka vinner standaren?
Friidrotts-SM innehåller också en poängkamp mellan föreningarna – mästerskapsstandaren – där de åtta bästa i varje gren får poäng. På herrsidan vann ifjol Hässelby på 78 poäng före MAI 72 och Spårvägen 53. På damsidan segrade Spårvägen på 65 före MAI 53 och Ullevi 51.

Överträffas fjolårets åtta medaljer?
I Uppsala i fjol tog Spåret åtta medaljer – 4 guld, 2 silver och 2 brons. Återstår att se hur det går på Ryavallen!

Allt om Friidrotts-SM i Borås

Så gick det i Uppsala 2020