Spårvägens Friidrottsklubb

Spårvägens Friidrottsklubb
Landslagsdebuten för Cecilia Norrbom ägde rum på Finnkampen på Stockholms Stadion där hon blev trea och bästa svenska på personliga rekordet 35:04.12. Foto: Deca Text&Bild

“Cissi” om säsongen då allt stämde

Långdistansaren Cecilia Norrbom kan se tillbaka på sommaren 2015 med ett stort leende efter att ha satt personbästa på i princip alla distanser. Avslutningen innebar landslagsdebut på 10 000 m i Finnkampen där hon blev bästa svenska på nytt pers.

“Cissi” har satt nya personliga rekord på 3000 (9:35.39) 5000 (16:43.57) och 10 000 m (35:04.12). På den sistnämnda distansen handlar det en förbättring med en och en halv minut! Det är de framstegen som ligger bakom tredjeplatsen på 10 000 m i Finnkampen. På Friidrotts-SM i Söderhamn i början på augusti kom hon fyra på 10 000 och sexa på 5000 m.

Varför har det fungerat så bra just i år?
– Jag åkte på en förkylning i april men annars har träningen gått precis som planerat. Hela våren kände jag mig starkare och starkare för varje pass. Kroppen svarade på ett annat sätt än tidigare och jag kände att jag fick betalt för allt jag tränat tidigare år och då det gått ganska trögt, säger “Cissi”.

Hyste du några finnkampsförhoppningar när bansäsongen inleddes?
– Det var inget jag pratade högt om, men det hade jag faktiskt. Så bra kändes det. Och så har Finnkampen alltid varit ett mål för mig.

Var hämtade du krafterna ifrån på sista 100 meterna i Finnkampen?
– Med tre varv kvar var jag så trött att jag knappt trodde att jag skulle ta mig i mål. Men inför sista varvet släppte tröttheten. De var som om jag vilat mig i två varv.

Hur hamnade du i Spårvägen?
– När jag började på Löpargymnasiet i Sollentuna fick jag Patrik Tjärdal som tränare. Och när jag gick ut därifrån var Spårvägen det naturliga valet för där fanns Patrik. Han har hela tiden haft en bra plan och vi har hittat rätt. Jag litar på honom till hundra procent. Beslutet att byta klubb underlättades av att det inte fanns några tjejer i Tureberg.

Hur ser en träningsvecka i oktober ut för dig?
– Tretton, kanske fjorton mils löpning i veckan med två långpass på 20 och 24 kilometer. Två kvalitetspass, varav ett med långintervaller, och så några lättare distanspass.

Vad gör du när du inte tränar eller tävlar?
– Jag jobbar heltid med försäljning av hälsoprodukter till de stora livsmedelskedjorna som ICA, Coop och Hemköp. Det fungerar bra tack vare en chef som gillar min satsning och ger mig stor frihet. Det underlättar också att kontoret ligger på Karlavägen. Men det krävs lite tidiga morgnar för att få ihop det.

Mål inför 2016?
– Det talas om ett lag till halvmaraton-VM i mars och dit vill jag kvala in. Och så Finnkampen, jag vill bli en sån som är med varje år.