Spårvägens Friidrottsklubb

Spårvägens Friidrottsklubb
Lena Örn – en av många personliga rekordslagare på Raka Spåret! Lena slutade tvåa på 1500 m och förbättrade sitt tre år gamla pers med sex sekunder till 4:31.93! Foto: Tommy Berlin

Bra start för ”nya” Raka Spåret!

Det blev sex tävlingsrekord varav ett också var hallrekord när den sextonde upplagan av Raka Spåret genomfördes i Sätra på söndagen. Bland topparna märks Erika Wiklunds 1.85 i höjd, Olle Wallerängs 3:46.42 på 1500 m och Michel Tornéus 7.65 i längd (hallrekord). Med tävlande från i stort sett hela Sverige och även några gäster från våra nordiska grannländer så infann sig helt klart känslan av en nationell gala denna söndagseftermiddag!     

Första start för dagen var 11.30 och sedan byggdes det upp en skön, förväntansfull stämning fram till huvudprogrammet som tog sin start klockan tre då de två 60 m-finalerna sköts iväg. Därefter rullade galadelen igång med stora delar av den svenska eliten på plats och den pågick i drygt en och en halv timme.
– Stämningen i Sätrahallen var densamma som på inne-SM! Det var aktiva och tränare från hela landet – från Piteå i norr till Malmö i söder! säger friidrottsfantasten A. Lennart Julin entusiastiskt.
Med Anders Tallgren som huvudspeaker, en discjockey och ett effektivt användande av de två ljustavlorna så uppstod helt klart en ”Folksam Grand Prix-känsla”. Totalt gjordes det 368 starter och speciellt i löpgrenarna var det mycket folk. Bland annat tre heat på manliga 800 m och två på 1500 m för båda män och kvinnor.
Men det var också bland annat tolv längdhoppare och tretton trestegshoppare på herrsidan och fjorton längdhopperskor. En styrka med Raka Spåret är just att den har ett ”komplett internationellt grenprogram”. Den enda ISM-gren som saknas är 200 m.
De tre första i de åtta så kallade ”heta grenarna” fick prispengar. Dessutom belönades alla som satte tävlingsrekord med 1000 kr som betalas ut till deras klubb.

Michel överträffade Sunne
Michel Tornéus stod för hallrekordet när han seglade iväg 7.65 i tredje omgången. Färske 7.95-hopparen Michel hade serien 7.56, 7.53, 7.65, 7.55, avstått och ogiltigt och raderade ut Mattias Sunneborns sju år gamla 7.59 från hallrekordlistan. Michel får nu en plakett med sitt namn och resultat uppsatt i hallen där han så ofta tränar!
Manliga 1500 m slutade med seger för Olle Walleräng på 3:46.42 – personligt inomhusrekord med åtta tiondelar och bara 37 hundradelar från hallrekordet. Olle blev nu den andre som fick en inteckning i Bertil Bengtson Memorial – ett pris på 5000 kr. Olle hade en bra eftermiddag och sprang ihop totalt 8000 kr eftersom 1500 m var en av de åtta heta grenarna i vilka vinnarna får 3000 kr, tvåan 2000 kr och trean 1000 kr. Om Olle även slagit Patrik Johanssons åtta år gamla hallrekord, 3:46.05, hade han fått ytterligare 3000 kr.
På 1500 m skrevs stora delar av den svenska årsstatistiken om eftersom hela nio man sprang under fyra minuter. Fyra stycken tog sig även under 3:50.

Förbundskapten Olsson positiv
På plats i Sätrahallen fanns bland annat friidrottsförbundets generalsekreterare Mikael Peterson, förbundskapten Stefan Olsson, träningschefen Anders Rydén, tävlingsansvarige Andreas Thornell och styrelseledamoten Mats Åkerlind.
Förbundskapten Olsson var mycket positiv till den ekonomiska satsning som Spårvägen gör på Raka Spåret.
– Jag tycker att det är ett jättebra initiativ att samla ihop den svenska toppbredden så här! Tävlingsmässigt så noterar jag bland annat Erika Wiklunds 1.85 i höjd och att hon var nära på IEM-kvalgränsen 1.89. Det är också kul att se att stockholmare som Moa Hjelmer, Michel Tornéus och Mehdi Alkhatib med flera får visa upp sig på hemmaplan.
De 368 starterna som gjordes på Raka Spåret är i paritet med förra året. Fördelningen var nu 155 för herrseniorer, 137 för kvinnliga seniorer, 32 för manliga juniorer och 44 för kvinnliga juniorer.
– Det här är förhoppningsvis början på vad som kan bli ett Folksam GP inomhus. Även om den här tävlingen gick med förlust så är vår ambition att göra en liknande satsning nästa år, säger Jan Kowalski som är ordförande i arrangerande Spårvägens FK.
Resultaten
Så gick det på Raka Spåret – gren för gren
Läs notisen på friidrott.se
Bilderna

Hallrekord
M Längd     7.65 Michel Tornéus, IFK Tumba

Tävlingsrekorden
M 400 m 47.87 Nil de Oliveira, Turebergs FK
M Längd 7.65 Michel Tornéus, IFK Tumba
M Tresteg 15.92 Anton Andersson, Örgryte IS
K 400 m 55.01 Moa Hjelmer, Spårvägens FK
K Tresteg 12.49 Angelica Ström, Gefle IF (tangering)
K Vikt 17.19 Marie Hilmersson, Falu IK