Spårvägens Friidrottsklubb

Spårvägens Friidrottsklubb

Årsmötet: Full fart framåt

Torsdagen den 23 mars genomfördes Spårvägen Friidrotts årsmöte på GIH vilket resulterade i att Göran Harnesk valdes till ny ordförande och att Roger Reinhold och Maia Eppelin tog plats som nya ledamöter i styrelsen.

Drygt 30 spårvägare var på plats i sal 1506 på GIH där årsmötet ägde rum för andra året i rad. Det blev en lugn kväll, inga motioner var inlämnade och valberedningens förslag gick igenom utan diskussion.
Distriktsförbundets förre verksamhetschef Björn Sveen valdes till mötesordförande och lotsade medlemmarna genom dagordningen på ett utmärkt sätt. Till mötessekreterare valdes Jonas Hedman.

Året som gått
Jonas Hedman föredrog årsberättelsen och konstaterade bland annat att Daniel Ståhl var fyra i diskus på VM, femma på EM och satte världsårsbästa för sjunde året i rad. Han toppade också Spårvägens tio-bästa-lista för åttonde året i följd vilket gör honom till tvåa genom tiderna i maratontabellen bakom Niklas Arrhenius. Spårvägen var tvåa i Standaret för både män och kvinnor men inte bättre än sjua i SM-pokalen vilket är den lägsta placeringen sedan nuvarande poängräkning startade 2018.


Drygt 30 spårvägare var på plats på GIH. Foto: Jonas Hedman

Långloppen är viktiga
Vice ordföranden Anders Johrén föredrog ekonomin med inspel av kassör Åke Ruus och betonade åter hur viktiga våra långlopp är som vi arrangeras tillsammans med Hässelby SK. De står för är en väldigt stor del av finansieringen av vår verksamhet så det är viktigt att alla ställer upp som funktionärer på dessa.
Pandemin har gjort att vi tappat mycket intäkter och därmed använt stora delar av vårt kapital. Nu finns väldigt lite kvar och det gäller verkligen att vi nu håller i pengarna och är ännu mer kostnadseffektiva.

Tobias och Louise avtackades
Valberedningens ordförande Bosse Stivert presenterade ett förslag på styrelse som röstades igenom av årsmötet. Nyblivne pappan Tobias Lundgren hade efter fyra år som ledamot meddelat att han inte stod till förfogande för omval. Louise Sandberg, som suttit fem år i styrelsen i vad som var hennes andra period där, hade ett år kvar på sin mandatperiod men valde att avgå på grund av ett hektiskt arbets- och familjeliv. De hade inte möjlighet att vara på plats men avtackades med applåder.


Maja Eppelin, t v, och Moa Hjelmer avtackades av Kent Claesson efter att ha varit deltidsanställda som ungdoms- respektive junioransvarig. Foto: Jonas Hedman

Roger och Maia nya i styrelsen
Årsmötet beslutade om omval av Lars Hagström, Åke Ruus och Sara Wäsström, nyval av Maia Eppelin och fyllnadsval på Roger Reinhold. De två sistnämnda är nya i styrelsen men inte på något sätt nya i Spårvägen.

Sponsring och ekonomi intresserar mig
Roger Reinhold, 62, började löpträna som 47-åring 2007 för hälsans skull vilket utvecklades till ett mål att springa maraton under tre timmar som han lyckades med i Berlin 2013. Han tävlade för IF Linnéa och sedan Hässelby SK men lyckades inte förbättra tiden så mycket. Av en slump testade han 2016 1500 m på veteran-SM och tog silver. Det ledde till att satsningen ändrades till medeldistans. Via IF Linnéa och Hässelby SK kom han sommaren 2016 till Spårvägen efter kontakt med Mattias Sunneborn och har tagit en rad VSM-medaljer inklusive flera guld.
– Jag är samhällsvetare och har en magisterexamen i socialantropologi. Jag har forskat ett halvår på KTH, bedrev tillämpad forskning på försvarshögskolan något år men har framför allt arbetat på privat arbetsförmedling. De senaste åren har jag jobbat i egen firma med inriktning på ekonomi, säger Roger som bor i Länna Hammarby en mil söder om Norrtälje.
– Jag är uppväxt i Norrtälje, flyttade till Stockholm som 19-åring och sedan tillbaka som 40-åring när jag och min blivande fru köpte hus där. Men jag är mycket i Stockholm där i stort sett hela mitt sociala liv finns.
– Sponsring och utveckling av ekonomin är något som intresserar mig, hur vi kan använda Spårvägens varumärke för att få in mer pengar till klubben.

Maia från ungdomsansvarig till styrelsen
Maia Eppelin, 26, har tävlat för Spårvägen i sprint sedan 2016, har Rolle Bergman som tränare, och satsar alltjämt men har problem med ett knä och har inte tävlat det senaste året. De personliga rekorden är 12.48 på 100 m, 25.18 på 200 m och 57.87 på 400 m. I Spårvägen har hon varit ungdomstränare och var 2017–2022 ungdomsansvarig på 20 procent.
– Jag är född i Amsterdam och flyttade som liten med min mamma till New Delhi och Genéve innan vi landade i Sverige och Hammarbyhöjden när jag var åtta år, säger Maia som i juni tar sin civilingenjörsexamen i Samhällsbyggnad med inriktning fastighetsekonomi på KTH.
– Som 17-åring kom jag via en kompis i kontakt med Spårvägen och tränaren Jonas Malm och började med friidrott. Jag var skeptisk i början och hade inga planer på att fortsätta men efter några träningar var jag helt fast.
– När det gäller Spårvägen så engagerar de flesta frågor mig men just nu tror jag frågan om hur vi ska optimera vår organisation för att nå våra mål är väldigt aktuell. Jag tror dels att vi kan arbeta mer effektivt och dels att nya strategier behöver tas fram för att möta de utmaningar vi står inför.
– Det är en spännande tid att gå in i styrelsen och det ska bli både utmanande och kul.


Björn Sveen, t h, var mötesordförande och fick blommor av Göran Harnesk efter att ha guidat deltagarna genom mötet. Foto: Jonas Hedman

Andreas tackade för sig och Göran tog vid
Till ny ordförande efter avgående Andreas Carlborg valdes Göran Harnesk, 67, som efter ett år i styrelsen nu övertar den så viktiga ordförandeposten. Han meddelade sin programförklaring som andas full fart framåt på ett inspirerande sätt. Läs mer om Göran i separat artikel.
Andreas Carlborg avtackades med blommor och applåder och är med sina elva år som ordförande den som suttit längst på posten i Spårvägens 104-åriga historia.
– Det har varit roliga och utmanande år! Att jag orkat sitta så länge beror till stor del på att vi haft en så bra styrelse, sa Andreas.
Han är spårvägare sedan mer än 25 år och kommer så fortsätta vara. Springa kommer han alltid att göra (läs artikeln på sidan 48 i årsberättelsen) så räkna med att få se honom i lopp även framöver. Stort tack, Andreas!

Spårvägens 104-sidiga årsberättelse kan hämtas i tryckt form på kansliet men går också att läsa digitalt här på hemsidan. Den innehåller förutom mästerskapsdeltagare, årsstatistik och klubbrekord mm även elva artiklar där följande spårvägare är intervjuade: Daniel Ståhl, Ebba Kuylenstierna, Jesper Arbinge, Marie Kimumba, Emma Sralla, Andreas Carlborg, David Thid och Oliver Ericsson. Dessutom texter om det nya klubbrekordet på 4×1500 m och Spårets väg mot 1000 SM-guld.

/Jonas Hedman

Läs även:
Göran Harnesk ny ordförande i Spårvägen Friidrott
Årsberättelsen

Spårvägen Friidrotts styrelse 2023
Ordförande             Göran Harnesk
Vice ordförande     Anders Johrén
Sekreterare             Kent Claesson (adjungerad)
Kassör                    Åke Ruus

Ledamöter             
Maia Eppelin
David Fridell
Lars Hagström
Roger Reinhold
Sara Wäsström

Adjungerad            Jonas Hedman

Revisor                   Kent Gerhardsson

Revisorsuppleant   Alexander Eriksson

Valberedning
Bo Stivert (ordf)
Claes Albihn
Gladys Bamane