Spårvägens Friidrottsklubb

Spårvägens Friidrottsklubb
Guldlaget på Sollentunavallen. Stående fr v Gustaf Löf-Hagström (maskot), Björn Bamane (reserv), Jan Kowalski (ordf), Carl Hedén, Mattias Sunneborn, André Drummond, Henrik Jakobsson, Carl Armfelt, Martin Cameron och Marcus Gustafsson. Knästående Ingmar Veinberg, Erik Thorstensson, Nil de Oliveira, Oscar Johansson, Marvin Tay och Johan Svensson. På bilden saknas Leif Arrhenius, Niklas Arrhenius, Erik Sikström och Fredrik Uhrbom. Foto: Tommy Berlin

Äntligen guld för herrlaget!

Trots tre sistaplatser lyckades herrarna vinna Lag-SM-finalen på Sollentunavallen på onsdagskvällen. Segermarginalen till Hässelby SK blev till slut fyra poäng men det satt hårt åt eftersom lagen var helt lika inför sista grenen 4x100 m som blev helt avgörande.

Speakern var spårvägare och fick ropa ut Spårvägen som svenska mästare på herrsidan, medaljassistenten under prisutdelningen var spårvägare och prisutdelaren var spårvägare som fick dela ut guldmedaljerna till ett riktigt glatt Spårvägen-gäng!
Speakern Anders Tallgren hade glädjen att utropa prisutdelning, David Fridell assisterade, vår ordförande Jan Kowalski agerade i egenskap av ledamot i SFIF:s styrelse prisutdelare och sedan hamnade en hel hög med guldmedaljer i Spårvägens ägo! Det kändes som att Spårvägen verkligen dominerade.
Men i själva verket var det länge jämnt mellan Spåret, Hässelby och Ullevi. Efter sju grenar hade alla tre lagen 26 poäng och efter tio var ställningen Spåret 40 och Hässelby och Ullevi 37. Men på slutet drog Spåret lite, Hässelby hämta in och när det var dags för den allra sista grenen 4×100 m så var det helt lika – 71–71!
Kvartetten André Drummond, Nil de Oliveira, Carl Armfelt och Mattias Sunneborn gjorde dock vad de skulle och vann med över halvsekunden på 41.13 – en tid som faktiskt var bättre än när stafett-SM-silvret bärgades för några veckor sedan.
Därmed tog herrarna guld för andra gången på nio år och för 14:e gången totalt! Silvret till Hässelby och bronset till Hammarby.

Sex grensegrar
Att det skulle bli guld trodde man inte på förhand när Thomas Nikitin skadade hälsenan på Lag-EM på Stadion i söndags. Det gjorde att en trolig sexpoängare på 400 m häck byttes mot en poäng och när det sedan blev jumboplatser också på 400 slätt och i höjd så trodde nog många att guldet var borta.
Men med riktigt starka insatser av framför allt Nil de Oliveira på sprint och Niklas Arrhenius i kula-diskus så blev det faktiskt sex grensegrar och fem 2:a-platser så gick det vägen ändå. Även de andra klubbarna har luckor i laguppställningarna.

Vilka tider av de Oliveira!
Nil de Oliveira var sjuk före Lag-SM och det var oklart hur formen var. Det visade sig vara utmärkt och efter en andraplats på 100 m på 10.54 så rusade han ifrån allt och alla på 200 m och vann med tio meter på 21.00 i lite för stark medvind (+2.9). På den kortare distansen var han 0.03 bakom Huddinges Tom Kling-Baptiste men tyvärr registrerade vindmätaren av oklar anledning inte någon vind. Tiden är en tangering av Kenth Rönns 32 år gamla klubbrekord satt på Finnkampen i Helsingfors men ganska säkert blåste det mer än 2.0 m/s i Nils lopp så tiden kommer inte att godkännas som något klubbrekord.
Niklas Arrhenius fick det inte att stämma tekniskt men vann kula och diskus överlägset på 18.65 respektive 58.46 och tog tolv värdefulla poäng. Övriga grensegrar kom på 800 m genom Johan Svensson (1:52.54), Marvin Tay på 110 m häck (pers 14.27) och på avslutande 4×100 m där tiden 41.13 bara var 0.29 från klubbrekordet.
Den tredje som dubblerade var Mattias Sunneborn som inledde med 7.10 i längd vilket bara räckte till en femteplats, endast 13 centimeter från att bli tvåa. Därefter revanscherade han sig genom att bli tvåa i tresteg på samma längd som trean.
Senast Spårvägens herrar vann Lag-SM var 2009 men då kom guldet efter att Hässelby så sent som i november tappat poäng och blivit passerade. Nu avgjorde vi av egen kraft. Till nästa år är det bara att fortsätta drömma om att Spåret ska kunna ställa alla de bästa på benen – då kan det bli en jätteseger!

Resultat Lag-SM på Sollentunavallen 22 juni 2011
Män
1) Spårvägens FK 77
2) Hässelby SK 73
3) Hammarby IF 58
4) IF Göta 58
– – – – – – – – – – – –
5) Ullevi 58
6) Huddinge 54

Hur det gick för Niklas och Leffe Arrhenius är dokumenterat av den senare i detta videoklipp innehållande slägga, diskus och kula!

SM-silver för tjejerna

Resultatlistan
ALJ:s live-rapportering på friidrott.se