Spårvägens Friidrottsklubb

Spårvägens Friidrottsklubb
Anna Alexson. Foto: Tommy Berlin

Anna mot nya höjder och längder

Vår höjd- och trestegshoppare Anna Alexson har tagit ett stort resultatkliv i sommar. Detta i framför allt höjd där hon höjt sitt personliga rekord med fyra centimeter till 1.86 och faktiskt försökt även på EM-kvalhöjden 1.89.

Kan du förklara varför du är så mycket bättre i år?
– Jag har tränat på en hög nivå ganska länge men inte fått med mig det i tävlingarna förrän nu.

Hur mycket tränar du?
– Under grundträningsperioden blir det tio pass i veckan. Under tävlingsperioden varierar det väldigt mycket men oftast fyra-fem pass per vecka.

Känns EM-kvalgränsen på 1.89 inom räckhåll?
– Det ska kunna gå och före den 18 juli också. Jag hoppas få hoppa under bra förhållanden snart för det har jag inte gjort hittills i år.

Hur är det att Johnny Holm som tränare?
– Hur bra som helst! Det var han som var orsaken till att jag flyttade till Karlstad för tre år sedan.

Hur är det att friidrotta i Karlstad?
– Det är jättebra! Jag har 300 m till friidrottshallen och två kilometer till Tingvalla IP.  Jag har bott i Stockholm tidigare och där tar allting mycket mer tid.

Vad gör du när du inte tränar och tävlar?
– Jag är klar med en examen i beteendevetenskap och det lutar åt att jag fortsätter att plugga i höst eftersom det är så svårt att hitta deltidsjobb.

Till sist, hur hittade du friidrotten?
– Jag började redan som fyraåring hemma i Kyrkhult i nordöstra Blekinge. Där fanns det bara fotboll och friidrott att välja på och jag valde friidrott och just höjdhopp direkt.

Sedan intervjun gjordes har Anna hunnit med att hoppa 1.85 på Sollentuna GP den 1 juli och sätta personligt rekord i tresteg med 13.20 på Världsungdomsspelen. Sistnämnda resultat är bara sex centimeter från Marie Åhlanders tio år gamla klubbrekord.