Spårvägens Friidrottsklubb

Spårvägens Friidrottsklubb
Det tog en vecka att sm?lta femteplatsen fr?n Hengelo". Foto: Hasse Sj?gren

Alex utsedd till månadens spårvägare

Alexander Söderberg, 19, belade en fin femteplats på 5000 m i junior-EM och har med anledning av det utsetts till juli månads spårvägare. Här berättar Alex om sina upplevelser i Holland.

14:23.83 och femte bästa junior i Europa! Hur känns det? ? Det känns bara bra! Det tog en vecka innan det smälte in ordentligt. Trodde inte på det innan eftersom jag hade näst sämsta personbästat av de som startade. Berätta om loppet! ? Det blev ett jämnt lopp där jag kände mig stark i stort sett hela vägen. Mina passertider var 2:53, 2:52, 2:50, 2:55 och 2:53. Det gick fort på tredje kilometern då jag fick släppa tätklungan. Jag höll fjärdeplatsen tills det var ca 500 m kvar då jag tröttnade lite grann. Vilka lopp har du kvar denna säsong? ? 1500 m på DN Galan, 5000 m på SM i Eskilstuna, Midnattsloppet 10 km, 1500 m och 5000 m på JSM och Nordiska juniorlandskampen i Esbjerg. Du har gjort en snabb karriär som löpare. Hur och när började du med friidrott? ? Jag började med löpning i slutet av 2004. Efter att ha hållit på med ishockey och handboll innan ville jag prova på något nytt. Framförallt ville jag prova på en individuell idrott där man kan vara med och styra träningen själv. Jag ångrar inte att jag började med löpning! Hur ser framtiden ut? ? Jag kommer att åka över till USA och studera nästa år och så ska jag öka träningen till nästa säsong för att utvecklas mer. Nu till hösten är det terräng-EM för juniorer som är det stora målet och där siktar jag på en placering bland de tio bästa. Jag siktar även på att ta en medalj på bana i JEM för 20-22-åringar. Där har jag chansen både 2008 och 2010. Jag vill hålla på med löpning i många år till! Kent Claesson Ps Juryns motivering: För femteplatsen på 5000m i JEM i Holland. I finalen slog han med 14:23.83 sitt personliga rekord med åtta sekunder och levererade när det verkligen gällde. Juryn består av tränarna Lech Nikitin och Kent Claesson samt styrelseledamoten Johan Storåkers. Artikeln om Alex JEM-prestation. Månadens spårvägare för juni: Thomas Nikitin.