Spårvägens Friidrottsklubb

Spårvägens Friidrottsklubb
Åke Ruus och Daniel Ståhl i samband med träning på Sätra IP:s kastplan. Foto: Privat

Åke Ruus 70 år

Grattis säger vi till en av våra mest engagerade medlemmar – ledaren, kassören, tränaren, veteranfriidrottaren och kastfantasten Åke Ruus – som idag fyller 70 år.

Åke är född och uppväxt i Farsta söder om Stockholm och kom från Hammarby IF till Spårvägen 1972 och har så här långt varit vår förening trogen i över ett halvt sekel. Det är få som gjort så mycket för Spårvägen som Åke och att räkna upp allt är omöjligt, men här är några saker:
Han har tävlat i de flesta grenar och finns alltjämnt med på tio-bästa-listan genom tiderna i tiokamp som nia på 6.406 poäng från 1979. Det året var han SM-åtta i grenen vilket tillhör hans främsta meriter.

Började som tränare
Åkes första uppdrag utöver att tävla själv var som tränare på 1970-talet och han har lotsat flera av klubbens ungdomar till Sverigeeliten. Han har varit avgörande för att familjen Arrhenius, boende i USA, har kunnat tävla för Spårvägen och han har under många år varit med i styrelsen, sedan slutet av 2010-talet som kassör.
Åke är också kastkoordinator i Spårvägen och har bl a hjälpt Daniel Ståhl genom hela karriären. 2013 fick Åke Peter Melin-stipendiet för sina insatser i föreningen och trots att det är flera år sedan han uppnådde pensionsålder så är det full fart på engagemanget i Spårvägen.

Laddar för veteran-EM
Det gäller även den egna veteransatsningen i kast där antalet VSM-guld i nuläget är uppe i 57 och där de internationella framgångarna innehåller flera framskjutna placeringar i VVM och VEM. Parallellt med funktionärsuppdragen förbereder sig Åke just nu för veteran-EM i Italien i slutet på september där han satsar på diskus och kastfemkamp.
Stort grattis på 70-årsdagen, Åke, önskar hela Spårvägen!

/Jonas Hedman