Spårvägens Friidrottsklubb

Spårvägens Friidrottsklubb
Nej, det är inte guldlaget från 1979 men väl 1981. I laguppställningen återfinns åtta av de i 1979 års vinnande lag. Stående fr v Anders Jönsson (Skärvstrand), Stefan Fredriksson, Anders Hoffström, Lasse Hagström och Pär Wallin. Mittenraden Christer Larsson, Tommy Persson, Stefan Fougman, Lahcen Sehmi, Jari Keihäs, Lars-Christer Bergman och Åke Lantz. Sittande Olle Helldorff, Roland Bergman, Håkan Jansson och Kenth Rönn. På bilden saknas Christer Garpenborg, Kjell-Christer Sjöberg och Janne Ståhl. Foto: Tommy Berlin

30 år sedan första Lag-SM-guldet

Idag den 8 september har det gått exakt tre decennier sedan Spårvägen vann sin första SM-titel i lag. Janne Ahlström var med redan då och berättar här om laget som tog första guldet.

Spårvägen var en av de drivande klubbarna när det lagmästerskapet 1977 fick officiell SM-status. Målet sattes omgående till att vinna herrkampen. Efter ett silver 1977 och brons 1978 uppfylldes målet en höstdag på Arosvallen i Västerås 1979. Guldet bärgades före arrangerande Västerås IK där allt avgjordes på den avslutande stafettens sista sträcka där Anders Hoffström älgade förbi både VIK och KA2.
Styrelseledamoten Lars Hagström sprang 5000 m för andra gången i sitt liv och kom tvåa efter Christer Ström i Västerås.
– Jag hade stor respekt för distansen och närmade mig på slutet när jag kände att jag skulle orka. Jag fick 14:32 om jag minns rätt.
– Vi åkte buss dit och under resan gick ledaren Ragge Dahl igenom hela laget. Det byggdes upp en stämning att det var något alldeles speciellt och jag tror att alla aktiva kände det, fortsätter Lasse.
Segern firades grundligt. Först middag i Västerås där ordförande Bertil Bengtson höll tal. Sen vidare till Stockholm och en nattklubb i Gamla Stan som hette Bacchi Wapen. (Som jämförelse kan nämnas att efter det senaste Lag-SM-guldet i Växjö 2002 gick de flesta till McDonalds rakt över gatan från Scandic-hotellet…)
Laget var så starkt att jag så här i efterhand kan tycka att det är märkligt att tävlingen avgjordes så sent som i sista grenen. Elva av de aktiva platsar ännu på våra topp-tio-listor och två, Kenth Rönn (100 m) och Pär Wallin (10 000 m) ståtar fortfarande med klubbrekord.
För Spårvägen innebar 1979 två rejäla avstamp inför framtiden. Den 4 augusti gick den första upplagan av Stockholm Marathon och så den 8 september Lag-SM-guldet.

Spårvägens första lag-SM-segrare
100 m: Kenth Rönn. Toppsprinter som aldrig vann ett individuellt SM men väl två Finnkamper.

200 m: Per-Anders Persson (numera von Scheele). Försvann till Hellas ganska snabbt. Kan numera höras kommentera bob i Eurosport.

400 m: Mikael Norström. Talang som tränades av Peter Andersson.

800 m: Rauno Koivula. Egen produkt som flyttat tillbaka till Finland.

1500 m: Pär Wallin. Vår bäste löpare genom tiderna med följade pers – 1.50,88 på 800, 3.41,26 på 1500, 13.34,69 på 5000, 28.46,44 på 10 000, 1.04.05 på halvmaran och 2.13.15 på maraton.

5000 m: Lars Hagström. Numera styrelseledamot. Pappa till Emma Löf-Hagström.

3000 m hinder: Sten Ander. Medeldistansare som flyttat till Roknäs väster om Piteå i Norrbotten.

110 m häck: Kjell-Christer Fröberg. Höjdhoppare som fick köra en ovanlig gren.

400 m häck: Johan Lanneborn. 800-meterstalang som slutade alldeles för tidigt.

Höjd: Ingemar Nyman. Landslagsmässig med ett pers på 2.18. Har varit generalsekreterare på Friidrottsförbundet. Numera på Golfförbundet.

Stav: Lars-Christer Bergman. Tvåa genom tiderna i klubben i stav på 5.20. Åskådare på årets lag-SM-final.

Längd: Anders Hoffström. Fynd från Skellefteå som tog fyra individuella SM-guld.

Tresteg: Lahcen Sehmi. Höll  klubbrekordet i tresteg på 15,23 innan Sunneborn kom. Legendarisk busschaufför på många resor.

Kula: Anders Arrhenius. Har bott i Utah, USA, sedan drygt 30 år tillbaka. Pappa till Daniel, Niklas och Leif som tillhör våra allra bästa (diskus)kastare.

Diskus: Lars Holmblad. Omskolad trestegshoppare som även vann SM  individuellt detta år. Farfar till Alexander Holmblad.

Slägga: Janne Ståhl. Gift med före detta diskuskastaren Taina. De har barnen till Anneli och Daniel som tillhör sverigeeliten i kast idag.

Spjut: Jari Keihäs. Jättetalang som borde kastat längre än de 86.60 han nådde med det gamla spjutet.

4×100 m: Jan Almqvist. Startsnabb sprinter med rötter i Hässelby. Bor numera i Kolsva i Västmanland. Kenth Rönn, Per-Anders Persson och Anders Hoffström är redan nämnda.

Tränare: Peter Andersson, Göte Augustsson, Ragnar Dahl, Jan Bengtson och Lech Nikitin.

Spårvägen är landets överlägset bästa klubb i Lag-SM genom åren. Totalt har herrarna tagit 12 guld, 9 silver och 7 brons. Det vill säga 28 medaljer av 33 möjliga.

Källa: Erik Wigers bok “Svenska mästerskapen i friidrott 1896-2005” utgiven av TextoGraf Förlag.