Spårvägens Friidrottsklubb

Spårvägens Friidrottsklubb
Fredrik Uhrbom på väg mot SM-silver i halvmaraton i höstas. Foto: Jonas Hedman

2:22 i debuten för Uhrbom

På söndagen gjorde Fredrik Uhrbom en efterlängtad debut på maratondistansen och kom i mål på en helt okej tid trots problem sista milen. Med 2:22:53 slutade han tia i Sevilla Marathon sedan benen tagit slut efter 30 km.

Målet var att öppna på 1:08:30 för att försöka landa på en sluttid under 2:20.
– Och det gick bra i halva loppet! Jag och Lasse Johansson hade 1:08:20 halvvägs. Det var en lång raka mellan 16 och 19 km där det blåst motvind och det partiet tog på krafterna. Men sedan hittade jag flytet igen och det kändes bra igen mellan 25 och 29 km. Sedan tog benen slut strax före 31 km och jag hade 37 minuter på  sista milen, säger Fredrik och skrattar.
Det var 15 grader och sol och förutom vinden så var det riktigt bra förhållanden i Sevilla i södra Spanien.
– Första kilometern gick på 3:20 men sedan ökade Lasse farten och jag hängde på. I efterhand var 3:04 på andra kilometern för snabbt. Vi hade sedan 15:55 på 5 km och sa att vi skulle ta det lugnare på nästa femma men det blev ändå 16:00, säger Fredrik som alltså passerade milen på 31:55.
Det var flera långa rakor där vinden kändes. Fredrik och Lasse höll ihop till strax före 31 km då Fredrik fick släppa. Lasse kroknade sedan ordentligt vid 38 och Fredrik tog in en del på honom de sista kilometerna. I mål var Lasse 1,5 minut före på 2:21:17.
– Jag visste att något skulle hända efter 30 km men inte vad! Känslan vid 30 km har jag känt flera gånger förut. Det är samma som på morgonjoggen dagen efter ett hårt intervallpass, kroppen känns okej men benen kan inte springa fort, säger Fredrik.

Missade flaskorna
Fredrik missade att lämna in sina vätskeflaskor före loppet och fick därför förlita sig på vad som fanns i vätskekontrollerna.
– Det blev lite mindre sportdryck än planerat men det känns inte som att det var därför jag tog slut. Jag har tränat specifikt för det här loppet i två månader och hade före det lite skadeproblem. Skillnaden i träningen har varit lite mer mängd mot normalt och lite längre tröskelintervaller, som längst 70 minuter. I vanliga fall kör jag aldrig längre än 45 minuter tröskel, säger Fredrik.
Det var många kenyaner och etiopier i loppet och det var också en etiopier som vann på 2:10:30.
– Men många av dem gick in i väggen och jag passerade flera på slutet, säger Fredrik.
Han har tänkt prova maraton i flera år men skador och sjukdom har kommit i mellan gång på gång. Nu blev det äntligen av men Fredrik ser sig inte som en maratonlöpare bara för att debuten är avklarad.
– Nej, det gör jag inte och det blir inget Stockholm Marathon i maj heller. Nästa mara blir tidigast i december, avslutar Fredrik som nu tog sig in på delad 95:e plats på den svenska genom-tiderna-bästa-listan. På Spårvägens all-time-lista är “Uhris” nia.
Resultaten från Sevilla Marathon.