Spårvägens Friidrottsklubb

Spårvägens Friidrottsklubb

16-mila-veckor gav ”Tobbe” dunderpers

Tobias Lundgren stod för utesäsongens hittills största överraskning när han i Haag i mitten på mars sprang halvmaran på 1:06:17. Vi bad honom förklara hur det var möjligt att sänka perset med tre minuter.

– Jag är överraskad själv. Visst har jag tränat bra men jag hade varit mycket nöjd med 1:07. Med ett snitt på drygt 3:08 per kilometer kan jag inte vara annat än nöjd. Jag hade träningen i kroppen men jag hade aldrig sprungit 10 000 m på bana och bara något enstaka millopp på asfalt.

Envisa rykten berättar att du radat upp 16-milaveckor under vintern trots snö och is?
– Jag pluggade i Frankrike i höstas men sen har det rullat på bra med 14–16-mila-veckor med två kvalitetspass. Men jag har också lagt in några viloveckor. Jag har med mitt oekonomiska löpsteg inte störts så mycket av vädret som många andra.

Så det blir långa banan på terräng-SM när du för första gången ska slåss i seniorklassen?
– Jag är inne på att köra både fyran och tolvan. Det känns nog ändå som att jag har större chanser på tolvan. 1:06 på halvmaran är det trots allt inte så många som gör i Sverige.

Finns Göteborgsvarvet med i planeringen?
– Nej, jag känner mig inte motiverad utan jag kommer att lägga krutet på bansäsongen. Hade kanske resonerat annorlunda om Varvet varit SM.

Har du börjat fundera på 42 kilometer?
– Obehagligt nog började jag tänka de tankarna redan dagarna efter halvmaran i Haag. Med 1:06 på halva så borde 2:20 på maran inte vara omöjligt. Nu är det inte aktuellt men om några år kanske. Jag tror inte att 42 km kräver så mycket rutin. Det handlar mer om att ha tillräckligt många mil i benen.

Hur hinner du med studierna på Handelshögskolan?
– Just nu gör jag inte det. Håller på med en uppsats som jag skulle ha börjat med i januari så det börjar brinna i knutarna.

Bilderna på din Facebook-sida handlar till 80 procent om party, 20 procent om löpning och absolut noll om studier. Hur hänger det ihop?
– Det beror nog mest på att festbilder har en tendens att hamna på Facebook-sidor. Det var ganska länge sedan jag svirade ordentligt.

Vi tackar för intervju och önskar Tobbe och alla andra spårvägare lycka till i terräng-SM i Borås 24–25 april!