Spårvägens Friidrottsklubb

Spårvägens Friidrottsklubb
Tre tunga Spårvägen-profiler som alla är europamästare – Fr v Mikael "Äpplet" Appelgren, Moa Hjelmer och Jan-Ove Waldner i Sätra Friidrottshall. Foto: Jonas Hedman

100-årsjubiléet har startat!

På torsdagen genomfördes en presskonferens i Sätra Friidrottshall inför inomhusgalan Spåret 100 GP på måndag som också är en del av alliansföreningens 100-årsjubileum. Med på galan var bl a Moa Hjelmer och bordtennisvirtuoserna Jan-Ove Waldner och Mikael "Äpplet" Appelgren som berättade vad Spårvägen betytt för dem.

Vår inomhustävling Raka Spåret är med anledning av Spårvägens 100-årsjubileum uppgraderat till Folksam GP-status och tillfälligt namnändrat till “Spåret 100 GP” där många av Sveriges främsta friidrottare kommer vara med plus en rad internationella stjärnor. Torsdagens presskonferens hade också ett tydligt fokus på Spårvägen som förening och dess första 100 år vilket Spårvägen Friidrotts vice ordförande Anders Johrén och alliansföreningens ordförande Claes Svedenstedt berättade om.

Mesta SM-klubben genom tiderna
Räknar man in alla Spårvägen-föreningarna så har det genom åren resulterat i 775 SM-guld vilket är långt fler än någon annan förening. Tvåa på listan är Örgryte IS med någonstans kring 640. Friidrotten har 71 individuella SM-vinnare.
För Spårvägen började det 1919 som en korpförening och för friidrotten infann sig en storhetstid på bl a 1940-talet med flera SM-guld och aktiva i landslaget. Men 1950- och 60-talen tävlades det på en betydligt lägre nivå. 1970 började det som blev friidrottens verkliga storhetstid och den pågår fortfarande. En viktig anledning till det är att Stockholm Marathon startades 1979 och tillsammans med alla övriga motionslopp som därefter sett dagens ljus har en ekonomi skapats som finansierar den breda verksamheten.

Moa och J-O – 23 år i Spårvägen
Moa Hjelmer är en av Spårvägens främsta genom tiderna med EM-guld på 400 m i Helsingfors 2012 som främsta merit. Hon började i Spårvägen redan som sexåring 1996.
– Men det var i Spårvägen fotboll. Som nioåring fick jag dispens att börja med friidrott eftersom det är tioårsgräns. Så jag har faktiskt varit med i Spårvägen i 23 år, säger Moa.
Det är lika många år som bordtennisvärldsmästaren Jan-Ove Waldner som började och avslutade karriären i Spårvägen men däremellan i omgångar var med i andra föreningar.
– Jag följde med brorsan som sexåring 1971 och var som en maskot i början. Då bodde vi i Bredäng. Vi hade väldigt bra ledare och tränare och kunde träna hur mycket bordtennis vi ville! berättar J-O.
– Vi spelade bl a i SL-hallen i Hägersten där vi delade omklädningsrum och bastu med brottarna. De höll till på andra sidan väggen och ibland fick vi säga till dem eftersom det kunde bli en ordentligt liv, vi bordtennisspelare vill ju ha det tyst. Då kunde det bli lite tjafs, säger J-O och skrattar.

J-O Waldner – guld och silver i VM som spårvägare
J-O var i EM-final i singel redan som 16-åring 1982 och mötte då den fyra år äldre kompisen Mikael “Äpplet” Appelgren som också växt upp i Spårvägens bordtennissektion. “Äpplet” hade till den säsongen bytt till Ängby men det var två riktiga polare som möttes i finalen och som redan då kunde varandra utan och innan.
– Det var ännu en i raden av träningsmatcher mot J-O, säger “Äpplet” skämtsamt. J-O var ung och okänd och alla förvånades över att han gick till final, alla utom jag som visste hur bra han var, säger “Äpplet”.
Äpplet vann finalen med 5–0 i sett efter 21-19 i sista och kom att vinna ytterligare två EM-titlar i singel – 1988 och 1990. J-O kom att göra fyra VM-finaler i singel under en tolvårsperiod 1987-1999 – silver 1987, guld 1989, silver 1991, brons i Göteborg 1993, guld 1997 och brons 1999. Segern i Manchester 1997 kom efter att han tagit sig igenom hela turneringen utan setförlust. En på gränsen till osannolik prestation i de små marginalernas sport. J-O representerade Spårvägen när han blev världsmästare 1989 men inte 1997.
Sin sista match gjorde han i Liljeholmshallenen 11 februari 2016 då han 50 år gammal gjorde sitt sista framträdande i Pingisligan. Spårvägen tävlade han för 1971-84, 1987-91 och 2012-2016.
På måndag den 4 februari arrangeras det världsklassfriidrott i Sätra och på frågan om “Äpplet” och J-O kommer vara där kom svaret snabbt:
– Självklart!

Mer från pressträffen på Dagens Nyheters Facebook signerat Lars Epstein

Beställ Spårvägen Friidrotts 100-årsbok