Spårvägens Friidrottsklubb

Spårvägens Friidrottsklubb

Världsmästare

Daniel Ståhls VM-guld i diskus i Budapest är en prestation som nästan är svår att sätta ord på. Inte minst sättet han vann på. Läs Anders Johréns krönika.

Daniel Ståhl är världsmästare igen, detta efter en sanslöst dramatisk sista omgång i VM-finalen i Budapest. Daniel ledde alltså inför tävlingens två sista kast. Att då kunna svara när Kristjan Ceh går förbi i sitt sista kast och tvingar Daniel till att göra ett av sina absolut bästa diskuskast, i en mästerskapsfinal i en arena där det inte finns några hjälpande diskusvindar, är minst sagt bragdartat. Det är så pass bragdartat att Daniel borde vara huvudfavorit till att vinna Svenska Dagbladets bragdmedalj som delas ut i december.

Daniel, som började sin friidrottskarriär som tonåring i Spårvägen, har med detta befäst sin ställning som en av Sveriges genom tiderna bästa friidrottare och som en av Spårvägens allra bästa idrottare alla kategorier.

Guldet var Daniels tredje i ett globalt mästerskap. Han blev världsmästare i Qatar 2019, olympisk mästare i Tokyo 2021 och nu världsmästare igen 2023. Tre globala mästerskap utomhus i friidrott. Hur många svenskar kan matcha det?

Svaret är, i skrivande stund, två stycken. Carolina Klüft blev världsmästare i sjukamp tre gånger, 2003, 2005 och 2007, och olympisk mästare 2004. Erik Lemming blev olympisk mästare i spjut fyra gånger i början av 1900-talet, varav tre gånger, 1906, 1908 och 1912, i dagens version av spjutkastning. Senare denna vecka kan även Armand Duplantis komma upp på tre globala mästerskapsguld utomhus. Han vann OS 2021 och VM 2022 och är storfavorit till att vinna stavhoppsguldet även 2023.

Sverige har haft många andra fantastiska friidrottare som varit bäst i världen. Patrik Sjöberg, Stefan Holm, Kajsa Bergqvist, Christian Olsson, Anders Gärderud och Ludmila Engquist, är bara några utöver de som redan nämnts ovan. Men av dessa är det bara Christian Olsson och Ludmila Engquist som vunnit mer än ett globalt mästerskapsguld utomhus. Christian vann två trestegsguld, VM 2003 och OS 2004, Ludmila vann också två guld representerande Sverige (OS 1996 och VM 1997). Ludmila vann VM på 100 m häck även 1991 men då representerade hon Sovjet och hon har även varit avstängd för dopning två gånger.

Daniel Ståhl är nu alltså en av bara tre svenskar (snart fyra?) som har vunnit minst tre globala mästerskapsguld utomhus för Sverige i friidrott. Det gör honom till en av Sveriges absolut största friidrottare genom alla tider, och en av landets största idrottare alla kategorier.

Genom denna bragdartade seger kan vi nu på allvar diskutera vem som är Spårvägens största idrottare, i alla idrotter, genom alla tider. Jan-Ove Waldner, som var världens bästa bordtennisspelare, representerande Spårvägen under flera av dessa år, har länge varit självskriven som världens genom tiderna bästa spårvägare. Men nu börjar Daniel ”flåsa JO i nacken” och med detta VM-guld, att lägga till Daniels alla andra meriter, är det inte längre självklart att JO är tidernas mest framgångsrika spårvägare. Skulle Daniel följa upp detta med t.ex. ett nytt OS-guld i Paris nästa år finns det all anledning att omvärdera vem som egentligen är Spårvägens största idrottare genom alla tider.

Anders Johrén

Anm.: Krönikan har även publicerats på Spårvägens Alliansförenings hemsida.