Spårvägens Friidrottsklubb

Spårvägens Friidrottsklubb
Ståhlmannen flyger! Diskuskastaren Daniel Ståhl från Viksjö har kastat längst i världen i år! Foto: Deca Text&Bild

Världsårsbästa av Ståhl i SM!!

När Daniel Ståhl på söndagseftermiddagen i SM på Sollentunavallen skickade iväg diskusen 68.72 så var det en av de absolut bästa prestationerna genom tiderna av en spårvägare.

Klubbrekord, distriktsrekord, mästerskapsrekord, banrekord och världsårsbästa! Dessutom upp som tvåa genom tiderna i Sverige (bara Ricky Bruchs 71.26 är före) och 43:a genom tiderna i världen! Det är sannolikt den näst högsta placering en spårvägare någonsin haft i en olympisk gren (Raimo Pihl var 25:a i tiokamp med sina 8.218 poäng den 1976). Daniel förbättrade sitt eget fem veckor gamla klubbrekord med 1.80 meter, han slog Stefan Fernholms 29 år gamla distriktsrekord med 32 cm, han förbättrade Bruchs 44 år gamla mästerskapsrekord satt i Umeå 1972 med totalt 4.32 meter, han slog Gerd Kanters banrekord med 40 cm och satte världsårsbästa med 32 cm.

Tackar vännerna för publikstödet
Daniels egen kommentar efter kastet:
– Kul! Det var riktigt bra stämning där ute med alla polarna från Jakobsberg, Viksjö, Spårvägen, ”Gruvan” där jag kör lyftträningen och andra vänner. Jag vräkte på och idag blev det pers! säger Daniel som tog sitt andra SM-guld och är den som kastat längst i världen 2016!
Efter kastet gick han ur ringen, väntade in mätningen, skrek ut glädjen och rusade ut på gräsmattan där han gjorde en kullerbytta, reste sig upp och gjorde ytterligare en sprintrusch! Därefter lyfte Niklas Arrhenius upp honom och bar honom ett bit! Tidigare har ju Daniel burit Niklas när denne vunnit SM-guld, som i Borås 2013 då Nik var nära SM-rekordet. Nu var det ombytt roller!

Dubbla medaljer på 200 m
När fjolårets SM-trea på 100 m, Gladys Bamane, åkte ut i försöken så var det nog få som trodde att hon skulle kunna konkurrera om medaljerna på 200 m. Men visst kunde hon det och i en av de jämnaste SM-finalerna på distansen genom tiderna där de fem första kom i mål inom 0.06 så var Gladys snabbast av alla!! Med 24.19 vann med 0.02 och tog sitt allra första SM-guld!
Glädjen var total och inte blev den mindre av att Isabelle Eurenius tog brons. Därmed får Malin Liljestedt, som vann 10 000 m i fredags, sällskap av Gladys med bild på väggen i Klubbis. Där hänger en väldigt meriterad skara spårvägare i ram!

Silver för Erica Jarder
I fredags satte Erica Jarder personligt rekord i försöken på 100 m med med 11.72 och blev sedan åtta i finalen. På söndagen tog hon sin sjätte SM-medalj i längd då hon slutade tvåa på 6.36 bakom Ullevis Khaddi Sagnia (6.69w). Det blev faktiskt ytterligare standarpoäng eftersom Emelie Nilsson slog till med 6.05 och slutade fyra, bara åtta centimeter från medalj! Riktigt kul!