Spårvägens Friidrottsklubb

Spårvägens Friidrottsklubb

Uhrbom kan tävla mer än alla andra

År ut och år in levererar Fredrik Uhrbom SM-medaljer och SM-poäng men han är ändå rätt okänd utanför långlöpningskretsarna. ”Uhris” är definitivt en av klubbens mest underskattade idrottsmän.

Uhrbom landade i huvudstaden 2004, hitlockad av flickvän och utan jobb i hemstaden. Men varför valde han då Spårvägen?
– Det fanns inte så mycket att välja på. Hässelby var aldrig aktuellt och Hammarby hade bara 800-meters­löpare så alternativen bestod av Enhörna och Spårvägen. Enhörna hade ingen fungerande träningsgrupp och det avgjorde saken.
Mitt eget första intryck av Uhrbom  härrör från en upptaktsträff i Järfälla OK:s klubbstuga på Järvafältet. När de allra flesta körde ett gäng 200-ingar tog Fredrik en lång promenad iklädd en stor vit keps av ”Snoddas”-modell. Jag tänkte att ”det här blir nog aldrig något”, möjligen påverkad av  diverse skvaller från Löpargymnasiet. Men hur fel hade jag inte.

Topp-tio i fyra grenar
Det är bara att konstatera att han tillsammans med 1980-talsgiganten Pär Wallin är de enda som platsar på Tio-bästa-listan genom tiderna på 5000, 10 000, halv­maraton och maraton. Fredriks personbästa lyder på 14:01.45 (5000), 29:30.28 (10 000), 1:05:20 (halvmaraton) och 2:21:44 (maraton). Allt är presterat mellan 2008 och 2011. Hur värderar han då sina resultat?
– 5000 börjar kännas svårslaget. Jag trodde att jag skulle göra under 14 2011 men det lyckades inte. På 10 000 borde jag kunna springa fortare. Tiden på halvmaran säger inte så mycket eftersom jag gjort så få försök. Däremot känner jag att det finns mycket kvar att förbättra på maran.
Fredrik vann ett lopp redan i fjärde klass och sedan dess har mycket handlat om löpning. Han inte bra tränar mycket och långt – han tävlar dessutom flitigare än de flesta. Trots 25 säsonger har han klarat sig undan långdistansarens yrkesskada nummer ett, inflammerade hälsenor. Hans förklaring är originell:
– Jag är plattfot och lätt hjulbent. Det minskar
risken för problem med hälsenorna men ökar den för att få ett så kallat löparknä.

Problem med Struma 2006
Det enda som fått stopp på denne järnman är den ärftliga struma som drabbade honom 2006. Det tog ett år för läkarna att hitta rätt medicin och rätt dos. Men det gjorde på intet sätt honom till en sämre löpare.
Fem år senare, 2011, noterade han nästan pers på 1500 m med 3:50.56 och pers på maraton med 2:21:44. En anmärkningsvärd prestation med tanke på att distanserna ställer rätt olika krav. Själv tycker han inte att det är så märkligt:
– Jag tränade med sikte på bana och när den säsongen tog slut vilade jag en månad. Inte förrän i mitten på oktober började jag köra riktigt långt med sikte på en maran.
Inför den kommande säsongen har Fredrik inte planerat längre än till terräng-SM i april och Göteborgsvarvet i maj. Eftersom han tar steget in i veteranåldern öppnar han för en tung satsning på den förstnämnda tävlingen:
– Åttan för M35 på lördagen blir viktigt liksom tolvan dagen därpå. Men jag kan också tänka mig att dubblera på lördagen genom att även köra fyran.
En minst sagt tuff start även för en järnman som Fredrik Uhrbom!