Spårvägens Friidrottsklubb

Spårvägens Friidrottsklubb
Träning på hög höjd och mjukt underlag i kenyanska Iten. Löparna är fr v Johan Rogestedt (Stenungsund), Johan Walldén (Gefle), Johan Svensson (längst fram), Viktor Eklund och Karim Mohammadi. Foto: Frida Grimborg

“Träningen går hur bra som helst!”

800 m-löparna Johan Svensson och Karim Mohammadi är på träningsläger i Iten, Kenya, och här skriver Johan om hur han och Karim trots hög höjd springer fler kilometer per vecka än de någonsin gjort tidigare.

Det här är första gången jag är på höghöjdsläger och även första gången i Afrika. Det var lite av en kulturkrock första dagen här, så otroligt stora skillnader jämfört med Sverige. Både naturen men även hur folk lever.
Jag förväntade mig att känna av höjden, 2300 m över havet, riktigt ordentligt och visst blev det så men inte så mycket som jag räknat med. Nu när man varit här lite drygt två veckor har man hunnit vänja sig vid höjden och är nästan nere på samma träningstider som hemma. Jag hoppas att det ska ge effekten att träningen hemma ska kännas lättare än vanligt så att jag sedan kan höja nivån på alla träningstider ett snäpp.
Till detta kommer också den vanliga “träningsläger-effekten”, det vill säga att man bara har träningen att koncentrera sig på och inget plugg eller jobb att lägga energi på. Och det blir ännu mer påtagligt i och med att det inte finns mycket annat att göra här än att träna.

Tolv mil i veckan
Träningen i sig går hur bra som helst, vi har kört de flesta passen med Johan Walldén, Johan Rogestedt, Anton Asplund med flera. Både jag och Karim springer fler kilometrar än vi någonsin gjort, 120-125 km per vecka, samtidigt som vi behållit våra tre kvalitetspass i veckan.
Första dagarna sov vi bara mellan passen, antar att vi var slitna efter resan och ovana vid höjden. Sen efter det har vi utforskat den vackra kenyanska naturen och handlat choklad. De senaste dagarna, när man känner att hemresan börjar närmar sig, solar vi mer och mer för att fixa brännan inför inomhussäsongen.

Johan Svensson

Red. anm. Johan var SM-tvåa på 800 m i somras och Karim vann SM 2010. Deras personliga rekord är 1:48.26 (Johan) respektive 1:49.99 (Karim).