Spårvägens Friidrottsklubb

Spårvägens Friidrottsklubb
Guldlaget på 3,6 km med fr v Oliver Löfqvist (12:a), Emil Danielsson (9:a) och Mohammad Reza (7:a). Foto: Deca Text&Bild

Terräng-SM: Fjärde raka lagguldet på korta banan

Terräng-SM i Höganäs resulterade i starka laginsatser på korta och långa banan förmän vilket resulterade i guld respektive silver. Bästa individuella placeringen tog Oliver Löfqvist som fyra på 10 km.

– Riktigt bra laginsatser där vi försvarade guldet på korta banan från i fjol och individuellt sticker Olivers fjärdeplats på 10 km ut. Men vi lyckas inte riktigt så bra individuellt som vi gjort de senaste åren. Men det är oerhört hård konkurrens och man måste vara riktigt bra för att ta medalj, säger sammanfattar coach Kent Claesson SM-helgen.

Fyra kompletta lag på korta banan
Det var tiotalet grader på Höganäs flygfält där årets terräng-SM avgjordes 23–24 oktober på ett gräsbeklätt, flackt varv som var 1820 meter på lördagen och dagen efter förlängts lite. Söndagens korta bana över 3.6 km innehöll 63 startande varav tolv spårvägare – alltså fyra kompletta lag. Bäst individuellt lyckades de två senaste årens svenska mästare Mohammad Reza som sjua på 10:10 – sex sekunder från bronset. Vann gjorde Turebergs Andreas Almgren på 10:01.

Marginalerna på rätt sida i lagtävlingen
Emil Danielsson slutade nia på 10:18 och liver Löfqvist tolva på 10:23 vilket innebar 28 platspoäng – en färre än Tureberg vilket innebar guld för fjärde året i rad! En riktigt start insats som kompletterades med 5:e-plats för andralaget, 8:e-plats för tredjelaget och en 12:e-plats för fjärdelaget. Vilken topp och vilket bredd!
Ett extra grattis till Emil Danielsson som varit med i alla fyra guldlaget och sedan 2018 har de individuella placeringarna 3–4–3–9.

Extrem lagdramatik på långa
På söndagen handlade det om 10 km – eller knappt tio – och där gjorde Oliver ett nytt starkt lopp och lyckades så när spurtade fram till bronset, blott sex tiondelar fattades till IK Akeles Linus Rosdal och ytterligare 14 till vinnaren Samuel Russom från Hässelby.
En minut senare spurtade John Börjesson in som tolva och Johan Fagerberg som trettonde vilket innebar platspoängen 29 – exakt samma som Tureberg vars bästa placering var Daniel Lundgrens åttondeplats. Men eftersom Andreas Almgren var tia och Napoleon Solomon avslutade riktigt starkt och spurtade om två spårvägare på upploppet och blev elva så tog Turan lagguldet tack vare att de hade sin trea i mål först.

Ytterst nära att tangera Hovets historiska svit
Därmed resulterade två jämna lagtävlingar mellan Spåret och Turan med varsitt välförtjänt guld. Hässelby tog bronset, Spårets andralag slutade sexa och tredjelaget sjua. Efter fem raka lagguld på långa banan så var det alltså ytterst lite som fattades för att sviten skulle förlängas ytterligare. Då hade Fredrikshofs svit på sex raka från åren 1919–1924 tangerats. Det får med andra ord dröja ytterligare ett antal år innan det rekordet slås!

Angelica bäst av tjejerna
På kvinnliga korta banan slutade Angelica Strandberg 17:e på 13:03 och Jessica Borg 25:a på 13:26. I M22 representerades vi av Jonatan Lamy och Albin Carlerud som kom i mål som 15:e respektive 18:e på 20:03/20:14.

Tre veteran-SM-medaljer
På söndagen genomfördes traditionsenligt veteranklasserna och där gjorde Katarina Löf Hagström ett starkt lopp i K55 och avverkade de fyra varven på 30:59 – över minuten snabbare än tvåan. Riktigt starkt av Katarina som också kunde glädjas åt att maken Lasse tog silver i M65 3.6 km. Åt Ulricehamns Ulf Palmér var inte så mycket att göra men å andra sidan var det tio sekunders marginal till trean Gunnar Bengtsson från Majorna. Grattis till familjen Hagström!
Tredje medaljen tog Fredrik Uhrbom som tvåa i M40 där han med 23:43, bara fyra sekunder från guld. Christofer Salmén slutade nia på 25:06.

Resultatlistan
Lördag 23/10
Söndag 24/10

Läs mer om terräng-SM på friidrottaren.com
Härlig hemmaseger för Hässelbys Samuel Russom på 10 km
Lysande gulddubbel av Hälles Samrawit Mengsteab på milen
Suveränt SM-guld i terrängdebuten för Andreas Almgren
Samrawit Mengsteab snabbast på korta banan 

Så gick det för Spårvägen i terräng-SM i Hässelby 2020
Näst bästa terräng-SM:et
Försvarat lagguld på långa banan
Reza vann på nytt