Spårvägens Friidrottsklubb

Spårvägens Friidrottsklubb
Ebba Broms springer juniorklassen på terräng-EM i Bryssel söndag 10 december. Här på bilden syns hon med sin tränare Patrik Tjärdal.

Tre spårvägare uttagna till terräng-EM

På söndag den 10 december är det dags för terräng-EM och vi har tre spårvägare med.

Ebba, Emil och Oliver
Ebba Broms i F 19, Emil Danielsson och Oliver Löfqvist i Män seniorer är våra tre löpare som kommer till start i Bryssel. Det har utlovats en lerig bana på gräsunderlaget i Laeken Park som ligger i norra delen av Bryssel.
Emil Danielsson kommer från en fantastisk säsong på bana där han har satt personliga rekord på löpande band, 3:34.16 och 13:13.43 på 1500m och 5000m säger det mesta om hans nya nivå. Ska bli spännande att se honom mot europaeliten i terräng också.

Oliver Löfqvist har också höjt sig en nivå och slog klubbrekord på 10000m på Finnkampen med 28.43.45. Oliver har gjort tre bra terränglopp i Spanien under hösten vilket gör att han får den här chansen att springa EM.

Ebba Broms är årets komet i Spårvägen när det gäller löpning. Vi fick en pratstund med henne innan hennes första EM i terräng.

Först ett stort grattis att du är uttagen till terräng-EM i Bryssel. 
– Tack! Det ska bli väldigt roligt!

För några veckor sedan sa du på en träningen att det var ett år sedan du började med löpning. Hur hittade du till löpningen? Vad höll du på med för idrott innan du började springa? 
– Jag har alltid gillat att idrotta och hålla på med olika sporter, mycket fotboll men framför allt basket från att jag var riktigt liten och fram till för ett år sen – över tio år. Men man utvecklas ju och jag insåg att jag ville träna annorlunda, och jag hade sneglat på friidrott ett tag utan att riktigt ta steget. Sen inspirerades jag av brorsan som var intresserad av och tränade löpning. Jag hakade på där, sprang ett terränglopp som gick riktigt bra, testade några lopp på bana sommaren 2022. Jag ställde sedan upp i terräng-SM och det blev lite av en brytpunkt där jag verkligen blev inspirerad att börja träna löpning. När jag sedan blev kontaktad av Spårvägen och fick känna på riktig löpträning avslutade jag basketen genom några sista matcher.

Du har gjort stora framsteg under det här året. Vad är det som ligger bakom det? 
– Jag tycker det är väldigt kul att tävla och träna och är också väldigt intresserad av hur allt fungerar, det tror jag har varit en stor bidragande faktor. Och eftersom jag inte tränat löpning överhuvudtaget innan jag kom till Spårvägen vintern 2022, utan sprang på ”basketkonditionen” så gjorde löparanpassad träning att tiderna förbättrades snabbt. Men vi började lugnt och ökat träningen succesivt vilket jag tror är bra för en långsiktig utveckling.

Vad är din styrka som löpare?
– Jag är uthållig och bra på att vara trött rätt länge, tycker om att träna, vinnarskallen bidrar också till mycket. 

Passar terräng dig extra bra?
– Jag vet faktiskt inte riktigt än, känns som att jag har hållit på för kort tid för att kunna avgöra det. Men hittills har det ju gått väldigt bra på terrängbanan och jag gillar att springa i utmanande terräng och väder vilket är en styrka.

Det kommer troligen bli en lerig bana på terräng-EM i Bryssel. Hur ser du på det? 
– Jag har inte sprungit något extremt lerigt lopp innan, men jag tror det kan passa mig bra. Alla springer ju samma bana med samma förutsättningar så jag ser det som en utmaning att ta sig an snarare än att det skulle vara något hinder. 

Vad tror du om dina chanser i Bryssel? 
– Jag tror jag har chanser att springa bra, var missnöjd och kunde inte prestera som jag ville på Nordiska mästerskapen för några veckor sedan så jag ser detta som ett tillfälle att visa vad jag går för. Vi åker även med ett väldigt starkt lag så det ska bli spännande att se vad vi kan åstadkomma.

2023 har varit ett bra år för dig. Vad ser du som det roligaste och bästa du har gjort? 
– Terräng-SM-helgen i Halmstad var en riktig fullträff!

Hur ser 2024 ut för dig? Vilka målsättningar har du inför kommande säsong och vad har du för långsiktiga mål?
– Jag ser fram emot att se hur mycket jag kan slipa på bantiderna nästa säsong. Kände inte riktigt att jag fick ut allt på framförallt 5000 och 3000m nu i somras, drog många lopp själv så det ska bli spännande att se hur fort det kan gå. Sedan är det Junior-VM i Peru nästa år som jag siktar mot. Sen långsiktigt hoppas jag förstås ta vidare steg som senior och springa på de stora mästerskapen! 

Vi önskar Ebba Broms, Emil Danielsson och Oliver Löfqvist lycka till på terräng-EM. SVT Play direktsänder terräng-EM.

/Kent Claesson