Spårvägens Friidrottsklubb

Spårvägens Friidrottsklubb
Vésteinn Hafsteinsson på Idrottsgalan i Globen 2018. Foto: Deca Text&Bild

Tack för allt, Vésteinn!

På lördagen kom beskedet att Vésteinn Hafsteinsson, 62, slutar som kasttränare. Därmed når ett elva år långt och extremt framgångsrikt samarbete med Daniel Ståhl sitt slut. Ett samarbete som resulterade i såväl OS- som VM-guld i diskus för Spårvägens främste friidrottare genom tiderna.

Vésteinn började samarbeta med Spårvägen för drygt 15 år sedan då han tränade Niklas Arrhenius som var olympier i Peking 2008 och var med i tolv internationella mästerskap 2006–2017. Vésteinn hjälpte även Leif Arrhenius och även andra spårvägare.

Elva år med Daniel Ståhl
Vésteinn såg en stor potential i Daniel Ståhl och sa till honom att “om du följer mitt träningsprogram så kan du världs- eller olympisk mästare inom tio år.” Hösten 2011 inleddes samarbetet och efter EM-debut 2014 (utslagen i kvalet) följde femteplats i VM i Peking 2015, VM-silver 2017 och VM-guld 2019.
OS i Tokyo 2020 flyttades fram ett år p g a pandemin och i slutet på juli 2021 vann Daniel den största av titlar då han tog OS-guld på 68.90.
Daniel var favorit och höll för trycket. En chock var att silvret gick till träningskompisen och Hässelby-kastaren Simon Pettersson som Vésteinn också tränar. Utdelningen blev med andra ord optimal.

Lämnade inget åt slumpen
Vésteinn var själv med i fyra OS i diskus representerande Island och kom tidigt in på tränarbanan. Han är en perfektionist som jobbar stenhårt och inte lämnar något år slumpen. Hans långsiktiga träningsplanering och förmåga att toppa formen på sina aktiva är något han föreläst om många gånger genom åren.

Flyttar tillbaka till Island
De senaste åren har han tränat fem aktiva varav tre svenskar – Daniel Ståhl, Hässelbys Simon Pettersson och MAI:s Fanny Roos. Dessa får nu leta nya tränare när Vésteinn och fru Anna flyttar tillbaka till Island där han ska börja ett nytt jobb som prestationsdirektör i Island Olympiska kommitté.
Han blir kvar i svensk friidrott ytterligare en tid och kommer coacha genom inomhussäsongen.

“Evigt tacksam”
– Jag är evigt tacksam över att jag har fått jobba med dessa tre aktiva och att jag har fått vara med i verksamheten runt prestationscentrum kast i Växjö. Jag har fått framgångar jag bara hade kunnat drömma om med de här atleterna och jag vill tacka alla inblandade för ett fantastiskt bra samarbete, säger Vésteinn till friidrott.se.

Tack själv, Vésteinn!

/Jonas Hedman

Läs mer på friidrott.se