Ett 40-tal personer närvarade vid Stockholms Friidrottsförbunds årsmöte i Solna Business Park och fick efter den sedvanligt digra kakbuffén lyssna till Stadionklubbarnas Jan Kowalski och Clara Luthman. De informerade om Lag-EM som arrangeras på Stockholms Stadion helgen före midsommar.
Jan Kowalski utsågs till mötesordförande och hade nöjet att konstatera att klubbkamraten Johan Storåkers valdes till distriktets ordförande för en tid av ett år. Han var valberedningens förslag och inga andra namn kom upp. Åsa Glovéus tid som ordförande blev därmed ettårig.
Johan är ett känt namn inte bara i Spårvägen och Stockholm utan i hela friidrottssverige. En presentation känns därför onödig men vi konstaterar att han hunnit fylla 37 år, satt i Spårvägens styrelse 2000–2009, är ordförande i SFIF:s valberedning, är aktiv folkpartist i Sundbyberg och har hoppat 13.73 i tresteg (inomhus). Vilket av de två sistnämnda som är mest meriterande låter vi vara osagt.
– Det känns inspirerande att ha blivit ordförande i Sveriges största friidrottsdistrikt! Anläggningar kommer även fortsättningsvis vara viktiga frågor och då tänker jag bland annat på en hall i västerort där det bor mycket folk, säger Johan.
Han tycker också att det är viktigt att friidrotten är med kommunernas stadsplanering.
– Jag vill också arbeta för ett väl fungerande FPC (Friidrottens Prestatonscentrum) i regionen och att vi kan bidra till svensk friidrotts planeringsprocess på ett konstruktivt sätt. Arrangemangsmässigt är IJSM i Sätra i februari nästa stora projekt, säger Johan.
Övriga val gick också helt enligt valberedningens förslag och där är Anna Sunneborn, Spårvägen, och Ulrika Hellberg, Hammarby, nya namn. Övriga i styrelsen är Lars Lappalainen (Hanviken) och Börje Wigfeldt (Hellas).
Två stavhoppare fick utmärkelsen “Bästa prestation i 17-årsklasserna”. Nämligen Hellas Calle Stenson och Hässelbys Angelica Bengtsson.
Kontroversiellt DM-beslut
Årsmötets enda motion var inlämnad av Huddinge AIS som ville att man skulle lägga ner senior-DM ute och inne. Detta är en fråga som diskuterats på nästan varje årsmöte de senaste åren och det var omröstning i frågan också för ett år sedan.
Anledningen är att det är så få deltagare och eftersom distriktets bästa inte är med har mästerskapet tappat sin status. Samtidigt jobbar styrelsen för att det ska bli fler och bättre tävlingar varför man kan tycka att motionen går i motsatt riktning.
FK Studenternas Lorenzo Nesi delade ut en sammanställning som visade att antalet startande på 2010 års senior-DM ökade med 55% på herrsidan och 36% på damsidan jämfört med 2009. Att mot den bakgrunden lägga ner DM kan tyckas märkligt och Lorenzo var också kritisk till motionen och flera med honom.
Det var 37 röstberättigade ombud på plats och de fick alla anledning att använda sina gula lappar eftersom den första muntliga omröstningen var så jämn. När allt var räknat visade det sig att 18 biföll motionen, 13 var emot och 6 avstod från att rösta.
Därmed var det ett faktum att 2010 års Stockholms-DM blev det 105:e och sista. Det som startade 1906 och i åtminstone 80 år var en höjdpunkt för många friidrottare i distriktet finns inte mer.