Spårvägens Friidrottsklubb

Spårvägens Friidrottsklubb
Daniel Ståhl och Vésteinn Hafsteinsson – Spårvägens vinnare på Friidrottsgalan! Foto: Anna Hafsteinsson Östenberg

Ståhl Årets friidrottare!

Vår diskuskastare Daniel Ståhl utsågs på onsdagen till Årets friidrottare i Sverige på Friidrottsgalan i Stockholm! Även hans tränare Vésteinn Hafsteinsson prisades!

Daniel hade en helt fantastisk säsong 2017 med svenskt rekord med 71.29, VM-silver i London, två Diamond League-segrar och en riktigt hög resultatnivå hela sommaren. Att han skulle utses till Årets friidrottare i Sverige kom inte som någon överraskning men är ytterligare ett bevis på vilken fantastisk idrottsman han är. Daniel Ståhl är en av världens absolut bästa diskuskastare!
I fjol var han tvåa i omröstningen om Årets friidrottare och i och med segern nu blev han den andra spårvägaren genom tiderna att toppa listan. Den första var Malin Ewerlöf 1998 då tog EM-silver på 800 m både ute och inne.
Ytterligare en spårvägare tog plats på tio-bästa-listan, nämligen medeldistansaren Kalle Berglund på tionde plats i kamp med Sveriges främsta friidrottare för män och kvinnor.

Vann två priser till
Daniel var nominerad i fyra av fem priskategorier på Friidrottsgalan som ägde rum i Stockholm Waterfront Congress Centre vid T-Centralen på onsdagskvällen. Därmed satte han personligt rekord eftersom det var en mer än 2016. Daniels nomineringar denna gång var Årets prestation i: Landslaget, Finnkampen, Friidrotts-SM och Folksam GP. Det var bara Årets genombrott i landslaget som han av naturliga skäl inte var aktuell för.
Av de fyra nomineringarna vann han två – Årets prestation i landslaget respektive Folksam GP. Motiveringarna:
Landslaget: Höll för trycket när det krävdes: Silver i en av de vassaste VM-finalerna någonsin. Andraplatsen var Sveriges i särklass bästa placering i London.
Folksam GP: Skakade om hela Sollentunavallen när han med 71.29 gjorde det längsta kastet i världen på fyra år och slog det svenska rekordet från 1984. Vann sedan övertygande i Karlstad på ännu ett toppresultat (67.26).

Vésteinn Årets tränare
Vésteinn Hafsteinsson är tränare för Daniel och bröderna Niklas och Leif Arrhenius plus flera i andra klubbar och utsågs till Årets tränare. Ett riktigt välförtjänt pris till en mycket kunnig och hårt arbetande tränare! Vésteinn är bland annat coach också för kulstöterskan Fanny Roos, Athletics 24Seven SK, och Simon Pettersson, numera Hässelby SK, som precis som Daniel hade ett fantastiskt 2017! 
Juryns motivering:
Med ett hjärta som slår dubbelt – för hemlandet och för våra svenska kastare. Med en ödmjukhet och en beundran för det han kallar den snälla svenska friidrottsrörelsen. Med ett skarpt och analytiskt kastarsinne formar han målmedvetet och tydligt kastare som kliver upp på prispallar runt om i världen. I hans grupp just nu finns bland annat Daniel Ståhl, Simon Pettersson och Fanny Roos.

Mer om Friidrottsgalan på friidrott.se:
Hela 10-bästa-listan
Alla vinnare
Alla nominerade
Så gick det på Friidrottsgalan 2016