Spårvägens Friidrottsklubb

Spårvägens Friidrottsklubb
Den ovänade medaljen. Män 4x800 m: Fr v Johan Jonsson Dahl, Sami Araya, Karim Mohammadi och Philip Aagaard tilsammans med tränaren Kent Claesson. Foto: Jonas Hedman

Stafett-SM dag 1: Två bronsmedaljer

Tredjeplatser på manliga 4x100 och 4x800 m blev medaljfacit av den första stafett-SM-dagen i Göteborg. Sol, värme och en på sina ställen kännbar vind var de vädermässiga förhållandena på Slottsskogsvallen. För den minst väntade medaljen stod 4x800 m-kvartetten där 20-årige Johan Jonsson Dahl lyckades hålla undan för Rånäs och Sävedalen på sista sträckan och därmed ordna bronset!

För första gången på ett par år hade Spårvägen nu ett lag med på manliga 4×800 m. Men det var knappast ett lag som på förhand hade medaljchans.
Laget toppades från start vilket innebar att Philip Aagaard startade. Efter att täten passerat 400 m på 58 sekunder så tog Filip över kommandot och vann sedan sträckan med 3–4 meter på omkring 1:54.0.
Karim Mohammadi ledde första varvet men blev sedan passerad av Hässelby (Albin Johansson) och Hammarby (Thobias Ekhamre). Men trion hade fått en ordentlig lucka till de övriga två lagen.

Bra lopp av Sami och Johan

På tredje kunde 87:an Sami Araya i stort sett bibehålla det stora avståndet till de bakomvarande. Samtidigt seglade Hässelby och Hammarby ifrån längst där framme.
När 88:an Johan Jonsson Dahl fick pinnen så hade han 3–4 sekunder bakåt till Rånäs och Sävedalen. Och han lyckades hålla det genom att kämpa hela vägen in! Verkligen strongt!
Hässelby, med Sverige-ettan Mattias Claesson på sista, vann på 7:32.68 före Hammarby (7:34.74) och med Spåret som trea på 7:54.04. Rånäs fyra på 7:57.13 och arrangerande Sävedalen femma på 8:00.16.
Helt klart bra insatser av alla fyra i laget och speciellt av Sami och Johan som inte har någon rutin av SM-stafetter på den här nivån.

Säkerhetsväxlingar på 4×100

I 4×100-försöken ställde Spårvägen upp med Joakim Blaschke, Fredrik Skoglund, Mattias Sunneborn och Thomas Nikitin. De två sistnämnda riktigt rutinerade stafettlöpare i Spårvägen medan häcklöpare Blaschke och stavhoppare Skoglund nu gjorde sina första utomhusstafetter för klubben.
Blaschke var lite ovan att starta i kurva och växlingarna var av säkerhetskaraktär. Tomek stormade i mål som trea på 42.24 bakom IF Göta (41.28) och IF Kville (med Robert Kronberg på sista; 42.07). Därmed gick de vidare till final på tid med en knapp halvsekund.
Spårvägen hade även ett andralag med och det slutade femma i heat två på 43.07. Där sprang André Drummond, Juan Pettersson, Martin Skeppstedt och David Fridell. 42.50 krävdes för final.

En sekund snabbare än i försöken

MAI och IF Göta såg svårslagna ut inför finalen som gick 1,5 timme senare. Och så blev det också. Skåneklubben stormade mot en till synes klar seger och marginalen till tvåan blev till slut 0.13.
Spårvägen-kvartetten satsade klart hårdare och det märktes också på tiden. 41.50 var exakt sekunden snabbare än i försöken.
Förra året diskvalificerades laget på stafett-SM men det har bivit SM-medalj på distansen fyra av de fem senaste åren!

Inget optimalt lopp för tjejerna

På kvinnliga 4×100 m ströks försöken sedan bara sju lag prickat av sig. Spårvägen startade med Gladys Bamane som lämnade över till Nuulu Ndiwabene och så Emma Mellåker på tredje sträckan. Sedan stack tyvärr Moa Hjelmer i ren nervositet lite för tidigt och det hela slutade med en sjundeplats på 48.23 – sju tiondelar från sjäteplatsen.
Tyvärr blev det inget kvinnligt lag på 4×800 m sedan Flo Jonsson och Marlin Brown fått problem med vadorna. Nu blev det bara tre lag (två klubbar) till start vilket var väldigt tunt.
I P15-försöken på 3×800 m gjorde Linus Larsén, Alexander Holmblad och Niklas Könberg sina respektive allra första SM-starter. De kom i mål som sjua i sitt heat på 6:58.80 – 6:46.24 krävdes för final.
Sammanfattningsvis en okej förstadag även om skadeproblemen innebar att det blev färre lag till start. Men i morgon kommer nya chanser till medaljer och då framför allt på 4×400 m och 4×1500 m för män men även på kvinnliga 3×1500 m.
På arrangerande Sävedalens AIK:s hemsida finns alla resultaten.
Det finns också 29 bilder från lördagens tävlingar i bildarkivet.