Spårvägens Friidrottsklubb

Spårvägens Friidrottsklubb
Daniel Ståhl blev Spårvägen Friidrotts första världsmästare tack vare diskusguldet i Doha. Foto: Deca Text&Bild

Spårvägens bästa år någonsin

Tänk att Spårvägen fick en världsmästare 2019, som gått hela vägen från ungdom till den yppersta världstoppen! Under året satte han dessutom ett nytt svenskt rekord med en längd som bara tre diskuskastare genom alla tider har överträffat.

Tänk att Spårvägen har Europas bästa terränglöpare, han vann både Terräng-EM i december och han var bäste europé på Terräng-VM som gick i våras. Han blev dessutom förste spårvägare att vinna Lidingöloppet och han var bara en sekund från det svenska rekordet på Halvmaraton.
Tänk att Spårvägen har en världsnia i en av friidrottens mest konkurrensutsatta grenar, som dessutom slog fem svenska rekord under året på 1500 m ute och inne samt på en engelsk mil.
Tänk att Spårvägen i Daniel Ståhl, Robel Fsiha och Kalle Berglund har tre friidrottare i absolut världsklass!

Extrema framgångar
Men Spårvägen 2019 har varit mycket mer än dessa tre världsartister. Eller vad sägs om:
• Spårvägen vann under året 15 SM-guld utomhus. Det är, förmodligen, alla tiders svenska friidrottsrekord i SM-guld under ett år. Spårvägens tidigare rekord, 13 SM-guld, nåddes 2012.
• Spårvägen vann 18 medaljer på Friidrotts-SM. Det tidigare spårvägsrekordet, 17 SM-medaljer, nåddes både i Stockholm 2012 och Umeå 2014.
• Spårvägen vann Lag-SM och Mästerskapsstandaret för kvinnor, herrarna missade båda titlarna med några futtiga poäng. Samtidigt vann Spårvägen överlägset mest seniorpoäng i SM-pokalen, både på den kvinnliga och manliga sidan.
• Spårvägen slog ett nytt inofficiellt svenskt Castorama-rekord, 36 080 poäng, och vann Castoramas lagtävling för åttonde året i rad!
• Spårvägen är Sveriges bästa veteranklubb – i särklass. Utöver alla svenska veteranmästare blev tre spårvägare veteraneuropamästare: Lion Martinez, Helen Hermundstad och Jenny Åkervall. Dessutom vann Bengt Petersson inne-VM-titeln i kula i M55.
• Även om andra klubbar har större ungdomsverksamheter och fler medaljer på USM och JSM har Spårvägen ändå tagit steg framåt. Hannah Hilding, född 2002, är den kanske mest lovande på ungdomssidan, Emil Danielsson och Jesper Arbinge de bästa juniorerna.

Framgångar i massor under 101 år
Till detta kan läggas att hela Spårvägen, inklusive övriga spårvägsidrotter som simning, brottning, bordtennis med flera, under snart 101 år, till och med november 2019, har vunnit 807 SM-guld i av Riksidrottsförbundet sanktionerade SM-tävlingar, varav Spårvägen friidrott vunnit 369. Med det är Spårvägen landets överlägset mesta SM-guldklubb, närmast efter kommer Örgryte IS med närmare 650 SM-guld.
De så kallade storklubbarna i Stockholm, AIK, Djurgården och Hammarby måste lägga ihop alla sina SM-guld för att kunna matcha Spårvägens 807. Så om idrottsliga framgångar i Sverige stavas svenska mästerskap, och det är väl en utmärkt definition på att vara framgångsrik i Sverige, är Spårvägen Sveriges överlägset mest framgångsrika idrottsklubb.