Spårvägens Friidrottsklubb

Spårvägens Friidrottsklubb
Emma Ljungberg är en spårvägare som har höjt sin nivå den här säsongen. Läs mer om henne, Angelica Strandberg och Celina Reichardt. Foto: Deca Text&Bild

Sommarintervjuer

Något av det mest glädjande för alla oss friidrottsälskare är när talanger blommar ut och höjer sina resultatnivåer. Särskilt roligt är det förstås när det är Spårvägare som tar rejäla utvecklingskliv framåt - vilket många också har lyckats med under första delen av sommaren.

Några som verkligen närmat sig sin fulla potential denna märkliga säsong är Celina Reichardt, Angelica Strandberg och Emma Ljungberg. Osökt frågar man sig vad förklaringen är till att de här tre unga tjejernas prestationer skjutit i höjden just i år?

 

Celina Reichardt

Celina Reichardt född -99, började i Spårvägen som 10-åring i en träningsgrupp som leddes av Moa Hjelmer. Efter några år övergick hon till Jonas Malms grupp. Hennes resultatutveckling ledde spikrakt uppåt och 2016 gjorde hon som 17-åring mycket goda 57.66 på 400 meter och 61.92 på långa häcken.

Åren därefter gick det tyngre och motivationen började tryta. 2019 tävlade Celina inte alls. Hennes känsla då var att tiden som aktiv var över. Dock fortsatte hon i sin roll som mycket uppskattad barn- och ungdomstränare. Men, i vintras hände något.

– Jag kände plötsligt att jag själv ville försöka att träna hårt igen. Sedan flöt det på så bra direkt när jag körde sprintuthållighet att fick jag massor av motivation till att satsa igen. Jag trivs också jättebra i Rolle Bergmans träningsgrupp tillsammans med Moa, Isa, Maia och de andra. Vi sporrar verkligen varandra och har kul ihop. Det är alltid roligt att gå till träningen och det är nog den främsta förklaringen till att det går bra, säger Celina.

Att nysatsningen varit lyckad är tydligt då Celina redan är nere och nosar på sina fyra år gamla pers. 57.71 på 400 och 62.55 på häcken talar sitt tydliga språk och hon har dessutom hunnit göra goda 25.77 på 200 meter. Mycket tyder på att vi hittills bara sett början på en strålande comeback.

– Jag känner mig starkare än någonsin och min målsättning den här säsongen är att slå mina personliga rekord och att ta medalj på SM K22. Långsiktigt sätter jag inte upp några bortre resultatgränser. Jag vill bara våga satsa 100 procent på att bli så bra som jag möjligen kan. Det finns mycket kvar att förbättra, inte minst tekniskt på 400 meter häck som är så himla roligt att springa, säger en inspirerad Celina, som till allas vår glädje även får tid över till att fortsätta träna nästa generation Spårvägare.

 

Angelica Strandberg

Angelica Strandberg född -96, kom från IFK Umeå till Spårvägen i maj 2019. Att det blev just Spåret har sin förklaring i att hennes sambo Andreas Almlöf redan fanns i klubben. Dessutom hade hon inför flytten till Stockholm och jobbet som platschef på ett gymföretag pratat övergång med vår sportchef Kent Claesson.

Hittills under den korta säsong som varit har Angelica noterats för mycket goda 4.45 på 1500 meter och 10.05 på 3000 meter. Dessutom har hon persat rejält, 11.12, på den för henne ovana distansen 3000 meter hinder. På favoritdistansen 5000 meter har hon sänkt sitt personliga rekord med hela 47 sekunder, ner till respektabla och konkurrenskraftiga 17.10. Självklart uppstår då frågan om förklaringen till en så pass kraftig resultatförbättring.

– Jag har varit skadefri och fått kontinuitet i träningen samtidigt som jag tillsammans med min tränare Bamse har hittat en passande träningsmix av kvalitet, kvantitet och styrka. Vi har en

bra träningsgrupp där vi sporrar varandra och har kul ihop. Man har alltid någon att springa med, oavsett vilken typ av träning som står på programmet, säger Angelica.

Hon förklarar vidare att målen för innevarande säsong är att förbättra de personliga rekorden ytterligare. Det känns heller inte helt orealistiskt att sikta på medalj vid SM i Uppsala. På längre sikt räknar Angelica med att på allvar kunna utmana de allra bästa på favoritdistansen 5000 meter och att därmed också kvalificera sig för landslagsuppdrag. Sedan flytten söderut har det blivit uppenbart att Spårvägen är rätt miljö för hennes satsning på att nå toppen.

– Från första stund har jag känt mig välkommen i klubben och uppmuntrad i min satsning. Spårvägen tar hand om sina aktiva och trots att vi är en storklubb upplever jag att det finns en stark social gemenskap som skapar trygghet hos de aktiva. Det är nog också en stor del av förklaringen till att klubben är så framgångsrik, säger Angelica.

 

Emma Ljungberg

Emma Ljungberg född 94, kom till Spårvägen 2018. Hon är uppväxt i Nyköping men valde efter fyra år i USA att bosätta sig i kastarmetropolen Växjö, där hon ingår i tränaren Johanna Wikströms framgångsrika träningsgrupp. När Emma letade ny klubbadress för sin diskussatsning föll valet av naturliga skäl på Spårvägen. Hennes bror Mikaels flickvän är nämligen vår tidigare diskusdrottning Julia Wiberg. Dessutom var Emma, precis som alla andra kastare i världen, bekant med Åke Ruus sedan tidigare.

När säsongen 2020 startade hade Emma ett diskuspers på 55.15. Nu är hon uppe på 56.40 och därmed 2:a i Spårvägshistorien, efter just Julia Wiberg. På Sverigebästalistan ligger hon 8:a genom tiderna. Känslan är att Emma inom kort kommer att addera ytterligare ett antal meter till nuvarande pers. Formkurvan pekar nämligen spikrakt uppåt och det kan väl knappast vara någon tillfällighet. Eller?

– Nej, efter att ha haft en del bekymmer med kroppen tidigare, har jag under en längre period succesivt har kunnat bygga upp fysiken igen. I år startade jag på en helt ny nivå. Jag lyfter tyngre, kastar mer och nöter massor med teknik. Det har gett resultat. Jag känner mig starkare än någonsin och tekniken börjar sätta sig ordentligt, förklarar Emma.

Om man har som målsättning att tävla på hög internationell nivå, gäller det som bekant att tillvarons alla pusselbitar faller på plats. Emma jobbar halvtid, har nära till träningsanläggningar och lever i en miljö där kastandet ständigt står i fokus. Men, för att nå riktigt långt krävs det också att man har en proffsig förening i ryggen. Vad det beträffar kände Emma omgående att hon kommit rätt när hon landade i Spårvägen.

– Det finns ett otroligt engagemang i hela föreningen. Alla stöttar varandra och man blir väl omhändertagen. Som individuell idrottare känner man att man också ingår i ett lag. Ta till exempel lagsnacket i samband med SM och Lag SM. Där lyfts alla prestationer fram och får ett värde. Sådant är inspirerande. Det stärker gemenskapen och höjer resultaten, säger Emma.

Vi har träffat Celina, Angelica och Emma – tre tjejer som gjort stora framsteg i år. Gemensamt för dem alla är hög ambitionsnivå och stor talang. Samtliga lyfter fram kontinuitet i träningen som en viktig förklaring till framstegen. De är också noga med att framhålla tränarnas och träningskompisarnas betydelse. Samtliga lovordar också den gemenskap och professionalitet som präglar Spårvägens Friidrottsklubb.

Högpresterande elitaktiva, kompetenta ledare. Tillsammans är vi oslagbara. Lag SM – Here we come!