Spårvägens Friidrottsklubb

Spårvägens Friidrottsklubb
Karim Mohammadi, t v, spurtar ner Johan Rogestedt i mitten och Robin Rohlén och vinner SM-guld! Foto: Deca Text&Bild

SM dag 3: Karim sensationell svensk mästare!!

När Stora SM i Falun avslutades på söndagen bjöds de knappt 3000 åskådarna på en riktigt oväntad vinnare på 800 m: Karim Mohammadi var starkast av alla och spurtade hem guldet på 1:50.47!! Det blev även två brons för Spåret sista SM-dagen.

Karim Mohammadi var utan tvekan hela SM:s största skräll och helt klart en av de största överraskningarna någonsin av en spårvägare! Karim satte personligt rekord i försöken på lördagen med 1:50.87 och var i fnalen aktiv långt fram i klungan hela vägen. Johan Svensson tog spets efter 200 m just före Karim som låg där hela vägen. På bortre långsidan, efter 250 meter, avancerade Stenungsunds Johan Rogestedt och det blev signalen för flera andra. Umeås Robin Rohlén tog spets och Karim hamnade på tredje plats. Men han låg hela tiden i innerspår och fick springa kortast möjliga väg.
Ut på upploppet ledde Rohlén just före Rogestedt och sedan var det 2-3 meter till Karim. Allas blickar var riktade på tätduon – skulle 17-årige Rogestedt kunna spurta ner Rohlén och ta sitt första SM-guld?
Men då kom en annan blå löpare “från ingenstans” i ytterspår och spurtade ikapp och förbi vad som var en riktig viljeurladdning de sista 30 meterna!
– Det var väl en liten skräll! Men jag är inte så förvånad som alla andra. Jag har inte fått möta de här killarna denna säsong eftersom jag inte kommit in i A-finalerna. Men när jag nu mötte dem så visade jag vem som är bäst! säger en riktigt glad Karim som springer Finnkampen kommande helg.
Johan Svensson drog första 500 m och blev till slut sexa på 1:53.81.

Brons för Malin
På 5000 m tog Malin Liljestedt rygg på Hässelbys Anna von Schenck och låg där tills det var hundra meter kvar. Då tryckte hon igång spurten och tog brons med tiden 16:44.87. Hässelbys Isabellah Andersson vann på 16:05.80.
Joakim Blaschke har tagit många SM-medaljer på korta häcken och nu kom ännu en! Efter ett stabilt lopp i motvinden avslutade han riktigt bra och säkrade bronset de sista meterna på 14.57 – bara 0.12 från silver. MAI:s Philip Nossmy vann på 14.12.

“Uhris” och Erica nära medalj
På 5000 m gjorde Fredrik Uhrbom ett bra lopp mot bakgrund av alla skadestörningar med mera denna sommar. Hälles Mustafa Mohamed försvann iväg några varv från mål och tog guld. Men “Uhris” var den som drog upp klungspurten med drygt 200 m kvar och ledde in i sista kurvan. På upploppet var dock Oskar Käck och Johan Wallerstein starkare och Fredrik slutade fyra på 14:34.52 – bara sekunden från brons och sex sekunder från guld.
Fjärdeplats tog även Erica Jarder tack vare 6.04. Till brons fattades det 1 cm och till silver fyra …

Tre 6:e-platser
I spjut fick Ingmar Veinberg det inte att stämma utan nådde bara 65.87 vilket innebar en sjätteplats. För brons krävdes 70.40. Sexa blev även Elina Johansson på 1500 m. Med 4:38.75 var hon bara två sekunder från sitt veckogamla pers satt på JSM i Karlstad. I slägga nådde Karin Engström 59.10 och tog därmed en standarpoäng (sexa).
Mattias Sunneborn hade en hektisk helg med starter i längd och på 200 m. Och tresteg! För efter att på söndagen medvetet brutit 200 m efter några meter hoppade han tresteg till vilken gren han efteranmält sig! “Sunne” hade serien 14.15, 14.41, 14.75, 14.77, 14.59 och 13.82 och slutade åtta. Men nordiskt veteranrekord blev det!
Moa Hjelmer hade ingen bra dag på 100 m och blev för första gången diskvalificerad för tjuvstart sedan den nya regeln infördes 1 januari. Även Gladys Bamane sprang 100 m men hennes 12.64 i den kraftiga motvinden (-2.6) räckte inte till final. För det krävdes 12.42.
Söndagens SM-resultat

Live-rapporteringen på friidrott.se

Se Karim Mohammadis guldlopp på SVT Webb (11 minuter in i klippet)