Spårvägens Friidrottsklubb

Spårvägens Friidrottsklubb
Archie Casteel stod för en lysande maratondebut som slutade med SM-brons. Foto: Ryno Quantz

Silver och brons i maraton-SM

Brons för Archie Casteel på 2:18:28 i debuten och silver för Mikaela Arfwedson på 2:38:28 blev Spårvägens facit i SM-maran på Norra Djurgården.

När Corona-pandemin satte stopp för Asics Stockholm Marathon som traditionsenligt innehåller SM så var det inte långt bort att det inte blivit något mästerskap över 42.2 km detta år. Men tillsammans med Hässelby lade vi en sexvarvsbana på Norra Djurgården där 38 män och 21 kvinnor fördelade på två lopp genomförde mästerskapen.
Och vilket facit det blev! Archie Casteel hade bara sprungit några halvmaror innan han månaden för mästerskapet bestämde sig för att vara med. Han låg länge femma och passerade halvvägs på 1:07:57 – dryga halvminuten bakom tätkvartetten – och nådde ända upp till bronset. Det innebar hans första SM-medalj och med 2:18:28 blev han nu elfte spårvägare under 2:20 och är nu åtta på genom-tiderna-listan.

“Då förstod jag att medaljen var inom räckhåll”
– Jag är för förvånad att det gick så bra! Men jag öppnade försiktigt eftersom jag är orutinerad. På slutet ropade min tränare avståndet framåt men jag försökte att inte tänka på det utan bara göra mitt lopp. När jag såg att Mustafa var trött förstod jag att medaljen fanns inom räckhåll, säger Archie.
– Jag har alltid velat springa maraton men bestämde mig först en månad före, avslutar Archie som med 2:18:28 gjorde en av de bästa svenska debutanttiderna.
Ett bra lopp gjorde även John Börjesson som debuterade på distansen med att bli SM-sjua på 2:24:26.
Läs mer om manliga loppet på marathon.se

Fjärde raka medaljen för Mikaela
Det kvinnliga loppet genomfördes två timmar senare och där tog trefaldig vinnaren Mikaela Arfwedson ledningen direkt på skottet. Via 1:17:39 halvvägs hade hon bara Roslagens Carolina Wikström i rygg. Men strax före tre mil blev magproblemen så påtagliga att Mikaela tvingades stanna, Carolina försvann iväg och inte blev det bättre av att magen höll ner farten för Mikaela resten av loppet.

Tuff andra halva
Carolina vann på utmärkta 2:33:59 med Mikaela tvåa på 2:38:28 och med trean Louise Wiker från Hässelby 8,5 minuter efter.
– Jag började få ont i magen redan halvvägs och på fjärde varvet av sex, kring 30 km, fick jag kliva av banan ett tag. Sedan hängde magproblemen i resten av loppet. Men så är det i maraton, allt kan hända, säger Mikaela som nu tog sin fjärde raka SM-medalj i maraton.
– Jag kände att jag ville ha lite fart från början och att 3:35-3:40 per kilometer kändes som rätt tempo idag. Och eftersom Carolina inte ville hjälpa till hamnade jag längst fram.
– Det var lite tråkigt att kroppen inte riktigt ville vara med men det är faktiskt första gången som jag får magproblem i ett lopp.
Läs mer om kvinnliga loppet på marathon.se

SM Maraton, Stockholm, Norra Djurgården, 5/9 2020
Män

3) Archie Casteel 2:18:28 (debut)
7) John Börjesson 2:24:26 (debut)

Kvinnor
2) Mikaela Arfwedson 2:38:28
Resultatlistan