Spårvägens Friidrottsklubb

Spårvägens Friidrottsklubb
IUSM-medaljörern i P17 höjd. Fr v tvåan Andreas Gustafsson, Falun, vinnaren Otto och trean Simon Throgen från Karlskoga. Foto: Deca Text&Bild

Otto om att klara en drömgräns

När Otto Brinkman, 17, vann USM17-guldet i höjd på 2.00 i Sätra den gångna helgen var det många som blev förvånade. Men inte Otto själv. Detta trots att han förbättrade sitt personliga rekord med hela åtta centimeter.

IJSM-IUSM17 genomfördes på Ottos hemmaplan i Sätrahallen dit han kom efter att ha gjort tre tävlingar under vintern med 1.87 som årsbästa. Trots det gick han in en centimeter högre och tog direkt. Samma sak på 1.92 och då var guldet klart. Sedan följde även 1.97 i första innan ribban hissade upp på drömgränsen 2.00 som Otto klarade med luft i sista!
– Jag är jättenöjd! Mitt mål inför tävlingen var faktiskt att klara just två meter. Det var en härlig känsla när jag kände att jag var över! Jag tog 1.92 för ett år sedan men har haft ont i hälen och lite i ryggen till och från och därför inte fått ut min kapacitet. Men i idag stämde det! säger Otto som ville begränsa antalet hopp på grund av de problem han haft.

Började med friidrott som åttaåring

Otto tog brons på IUSM i Malmö 2013 och var femma på USM i Eskilstuna i somras. Under hösten har han kunnat träna på bra under coach Chris Temmels ledning vilket inneburit 5-6 pass i veckan.
– Skadestörningarna har gjort att det snarare blivit fem än sex pass. Chris har stor del i framgången, han finns med på alla pass, säger Otto.
Han kommer från Tyresö och började med friidrott som åttaåring i Tyresö FK.
– Men jag hade ett uppehåll på några år då jag spelade fotboll. För tre år sedan startade jag om på nytt och då i Spårvägen och har nu haft Chris som tränare i 2,5 år.
På frågan vad som är hans bästa egenskaper som höjdhoppare kommer svaret snabbt:
– Jag är inte rädd utan kör bara på. Jag har alltid inställningen att jag ska klara höjden.
Otto läser Naturprogrammet på Nacka gymnasium och förutom friidrott gillar han dataspel, att rita och spela piano.
– Nu väntar lite vila innan uppbyggnadsträningen drar igång. I sommar hoppas jag kunna hoppa ännu högre!