Spårvägens Friidrottsklubb

Spårvägens Friidrottsklubb
Göran Harnesk, (till höger på bilden) blev vald till ordförande för Spårvägen i mars 2023 och här kommer hans summering för 2023. På bilden ses också Spårvägens förra ordförande Andreas Carlborg. Foto: Jonas Hedman

Ordförande har ordet

Så är det då dags att summera det år som har gått. Det finns så mycket i vår omvärld som ger en obehaglig känsla och kanske oro inför framtiden. Därför så känner jag att det är så viktigt att lyfta fram det positiva som har hänt… och här blir det Spårvägen Friidrottklubbs framfart. Det blir lite i oordning och hur allt dyker upp i mitt huvud.

Höjdpunkter 2023
Det första måste bli Daniel Ståhl!! Efter säsongen 2022 så började en hel del experter sia om att nu fick vi nog förvänta oss en lite undanskymd roll för Daniel. Flera unga diskuskastare började synas i toppen skulle ta över och tränarbyte… Njae det skulle nog bli  tufft… men Daniel tänkte annat… Bra resultat i tävling efter tävling och ett diskuskast i sista omgången i den viktigaste tävlingen som fick den mest okunniga friidrottsexperten att säga ”Det är min grabb den där Daniel”… Bragdguldet var en självklarhet och fler utmärkelser är att vänta. Detta till den kanske mest ödmjuke mästare man kan tänka sig. Hur blev Daniel så bra… Det finns säkert många svar på detta. Fantastiska tränare med Åke Ruus som samordnare är naturligtvis en viktig del i det hela. Men Taina och Janne Ståhl ska hyllas varje dag i veckan. Snacka om att välja rätt föräldrar!! De borde hålla föreläsningar om föräldrars roll när det gäller att leva upp till vårt motto ”Spårvägen tar dig hela vägen!”.  

När jag gick igenom vår statistik för 2023 så kunde jag konstatera att det finns så många som har gjort resultat och presterat över sin förmåga så jag väljer att hänvisa till de artiklar och nyhetsbrev som skrivits tidigare. Ingen blir nämnd men absolut ingen blir glömd!

Inomhussäsongen började tidigt med många aktiva som ville prova på att tävla – såväl på senior som ungdomsnivå. Flera seniorer och juniorer levererade resultat och placeringar som visade på att höstträningen hade gett resultat. Våra aktiva höll sig framme i alla sammanhang.

På ungdomssidan har vi ambitionen att man ska prova på att tävla och känna en glädje i detta. Det kunde vi verkligen märka av och vi hade fler deltagare än på många år.

Det är en kort tid som går mellan att inomhussäsongen tar slut och att utomhussäsongen börjar. Det verkar som om våra tränare kunde hantera förberedelserna på bästa sätt! Direkt så kunde vi märka av resultat som lovade en stark säsong… och så blev det verkligen! Vi höll oss framme i de flesta tävlingarna med starka resultat i Mästerskapen såsom lag SM, Terräng SM, Stafett SM, Junior SM och så vidare.

Våra ungdomar fortsatte att visa glädje och deltog en hel del i tävlingar. Några har kunnat ta nästa steg i att bli framtida elitaktiva, ledare/tränare eller något annat som ger dem livskvalitet … Men framför allt så har de fortsatt ha kul och sprida glädje. Våra ungdomsledare och tränare har verkligen gjort ett fantastiskt jobb med Dora som drivande kraft. Tack för det!

En av våra större verksamheter är den för veteraner. Det är helt otroligt att Spårvägen har kunnat bli en sådan stor verksamhet för veteraner. Bästa SM klubb i år igen och seriösa satsningar från så många. Mattias Sunneborn och Roger Reinhold har mycket att stå i och det finns stora förhoppningar om att detta ska fortsätta att utvecklas.

Vår grupp med parafriidrott som Liva Gustavsson håller i kämpar på och tränar regelbundet.

Ljus i tunneln
Vår ekonomi är stabil! Pandemin hade ju en enormt negativ påverkan på Marathongruppens arrangemang. Dess verksamhet har ju varit stommen i vår ekonomi och det blev svåra år. Nu känns det skönt att kunna säga att vi kan sluta prata om den pandemi som varit och vi kan se ett ljus i tunneln… Vi kan till och med se att tunneln tar slut inom en snar framtid. Tack vare en stor förståelse från våra tränare och aktiva har vi kunnat vara kostnadseffektiva och klarat av att fortsatt prestera rent sportsligt. Vi har en bit kvar att gå men det ser lovande ut. Tack till David Fridell och hans medarbetare på Marathongruppen. Sonja, Åke och Anders har gjort ett fantastiskt arbete med föreningens pengar.

Naturligtvis så vill jag passa på att särskilt tacka Lennart Bresky för hans starka Spårvägshjärta och stöd till våra aktiva.

Året som har gått har också varit projektrikt. Vi har sökt, och fått stöd för vårt arbete gällande integration och inkludering. Arbetet har börjat och det finns stora förhoppningar inför 2024. Vi har påbörjat vårt arbete i idrottsfattiga områden och Spårvägens Friidrottsskola kommer att låta höra talas om sig.

Jag vill avslutningsvis rikta ett stort tack till alla som gör Spårvägen FK så framgångsrikt. Kent, Sonja och Ola på kansliet, våra tränare, ledare och styrelse och sist men inte minst våra aktiva! Låt oss se fram emot ett fantastiskt 2024.

Gott Nytt År!

Göran Harnesk, ordförande i Spårvägens FK