962ed183 b33d 4491 ad02 6f084587c56f

Avgående ordföranden Björn O. Nilsson, t h, gratulerar sin efterträdare Johan Storåkers på årsmötet i Karlstad. Foto: Deca Text&Bild

Johan Storåkers ny ordförande i Svenska Friidrottsförbundet

sön 24 mar, 2019

Det var ett stort ögonblick när Johan Storåkers på Förbundsårsmötet i Karlstad på söndagen valdes till ordförande i Svenska Friidrottsförbundet. Därmed blev han första spårvägare att nå den positionen.

Spårvägen har haft många stora ledare under de hundra år föreningen funnits och när Johan Storåkers valdes till Svenska Friidrottsförbundets ordförande nådde han det högsta ledaruppdraget man kan ha i svensk friidrott. Det var på Hotell Winn, ett par spjutkast från Klarälven, kl 12.15 som mötesordförande Christer Pallin ställde frågan till de 133 delegaterna från de 23 distrikten: "Kan vi välja Johan Storåkers till ordförande för Svenska Friidrottsförbundet?" Svaret var ett rungande ja!
Johan har suttit i förbundsstyrelsen sedan 2014 och tar nu över efter avgående ordförande Björn O. Nilsson som meddelat att han inte stod till valberedningens förfogande.
– Jag tackar för det förtroende jag fått och är redo att ta mig an det ansvar som förbundsordföranderollen innebär. Det är ute i våra föreningar och distrikt som vi tillsammans bygger friidrotten i Sverige och jag ska göra mitt bästa för att ge rörelsen det stöd den förtjänar, säger Johan.

"Mycket att se fram mot i sommar"
– Jag är glad över att bli vald på just det här förbundsårsmötet eftersom vi nått längre i vår strävan om en bred och jämställd representation. Helgen har präglats av både framåtriktade diskussioner och beslut, men även av inspiration och värdefull social samvaro. Karlstad och IF Göta, som värdar för sommarens friidrotts-SM, bjöd in till en energigivande uppladdning inför vad som kommer att bli en spännande friidrottssommar. Vid sidan av SM-tävlingarna har vi även två junior-EM och Finnkampen på hemmaplan att se fram emot, fortsätter Johan.

Nya inriktningsbeslut
Bland styrelsens förslag, som bifölls av årsmötet, återfanns bland annat ett inriktningsbeslut gällande ny regional organisation, införande av tävlingsregler för barn och en implementation av SOCRA (Swedish Obstacle Course Race Association) i Svensk Friidrott.
Flera av de motioner som inkommit antogs också. Bland annat ett antal motioner som ger mer lika tävlingsvillkor för män och kvinnor; framöver kommer det att vara möjligt att arrangera mixade lopp på bana även på nationell nivå och på terräng-SM för seniorer kommer den långa banan för män och kvinnor att harmoniseras till 10 km för båda klasserna. I tillägg beslutades bland annat att antalet lag i lag-SM framöver utökas från dagens sex till åtta lag för män respektive kvinnor.
Läs mer på friidrott.se

Jonas Hedman

643db3b7 21b5 4258 9166 23824cfda921$event 170 250

onsdag 19 augusti - 2020

 1. Tjejmilen

  - 29 augusti - 2020
 2. ASICS Stockholm Marathon

  - 5 september - 2020
 3. Stockholm Halvmarathon

  - 5 september - 2020
 4. Tjurruset

  - 19 september - 2020
 5. Sthlm Trail Run

  - 8 november - 2020