Spårvägens Friidrottsklubb

Spårvägens Friidrottsklubb

Nya framgångar – men ett steg tillbaka

Även om året ännu inte är slut så kan vi ändå så smått sammanfatta säsongen.

Några aktiva kommer att springa Valencia Marathon i december och framför allt kommer en del ungdomar att tävla inomhus i december men vi kan ändå börja blicka tillbaka på det år som varit.

Spårvägen tog sex SM-guld på seniornivå, kvinnornas lag-SM, två guld på stafett-SM, Jesper Arbinge i kula och Marie Kimumba på 400 m, samt Daniel Ståhl i kula på inomhus-SM.

• Emma Sralla blev Spårvägens första juniorvärldsmästare när hon vann diskus-finalen i Colombia i början av augusti. Det är Spårvägens blott andra medalj på junior-VM, den första vanns av Niklas Arrhenius när han 2000 kom tvåa, även den gången en svenskamerikan, även den gången i diskus och även den gången i Sydamerika, Chile. Precis som när det gäller Daniel Ståhls och familjen Arrhenius fantastiska framgångar finns Åke Ruus med i bakgrunden. Utan Åkes kontakter och hans förmåga att organisera kastare hade inte Emma, som precis som Armand Duplantis bor i USA med en svensk mamma och amerikansk pappa, tävlat för Spårvägen.

• Daniel Ståhl kom fyra på VM och femma på EM. Det är faktiskt bara en spårvägare, Daniel själv, som placerat sig bättre än fyra på ett VM eller OS. Daniel vann ju både VM 2019 och OS 2021 samt var tvåa på VM 2017. Daniel hade även det längsta diskuskastet i världen för sjunde året i följd! Ingen annan svensk har toppat världsstatistiken så många år i rad.

• Spårvägens ungdomsverksamhet börjar, till skillnad från många andra klubbar, först när barnen fyller tio år. Verksamheten är inriktad på att utveckla barn och ungdomar efter deras egna förutsättningar och de som vill och har talang ska ges så bra förutsättningar som möjligt. ”Spårvägen tar dig hela vägen”, är en devis som klubben jobbar efter. Både Moa Hjelmer, EM-guld 2012, och Daniel Ståhl, som började i Spårvägen som ungdomar, är levande bevis på att devisen inte är tomma ord.
Även om Spårvägens ungdomsverksamhet arbetar långsiktigt hindrar det inte att många lovande ungdomar kan vinna medaljer på ungdoms- och junior-SM, bl a fem guld på JSM-USM i Sollentuna i augusti.

• Spårvägens veteraner har ännu en gång visat sig vara bäst i landet. Individuellt VVM-guld i 50-årsklassen på 400 m häck för Mattias Sunneborn på 57.97 och Spårvägen vann närmare 40 VSM-guld.

Ett steg tillbaka
Alla vi spårvägare ska förstås vara stolta över dessa nya framgångar. Men samtidigt har klubben på flera håll tagit ett steg tillbaka, det blev t ex ”bara” två seniormedaljer, och inget guld, på helgens Terräng-SM. För de allra flesta föreningar skulle totalt sex guld på seniornivå på årets alla SM-tävlingar vara en stor framgång men i Spårvägens fall får vi gå tillbaka till 2008 för att hitta ett år med färre SM-guld (fyra den gången).
Vi har vant oss vid att Daniel Ståhl har varit oomstridd världsetta under flera år men även om han kastat längst i världen även detta år rankas han knappast som världens bästa. Det beror inte på att Daniel har blivit sämre, möjligen gjorde han något mindre bra resultat i de stora mästerskapen jämfört med tidigare år, utan framför allt på att konkurrenterna, både i Sverige och i världen, har blivit bättre.

Flera var sjuka
Det är ibland tillfälligheter som gör att vissa år blir väldigt framgångsrika medan det under andra år är mer ”stolpe ut”, som det blev på Terräng-SM när flera av Spårvägens förhandsfavoriter var sjuka. Men kanske är pandemin, som satt Spårvägens ekonomi på svåra prov, en delförklaring till att klubben inte varit riktigt lika framgångsrik som tidigare.
I och med att Marathongruppen under två år i bara mycket begränsad omfattning kunnat genomföra sina arrangemang så har också den ekonomiska basen för Spårvägens verksamhet skakats i grunden.

Stora besparingar
Det har varit stora besparingar, både på tränare, aktiva och allt annat som är viktiga förutsättningar för en framgångsrik friidrottsverksamhet och det vore märkligt om det inte också ger effekter på de sportsliga resultaten. Även om långloppen nu har kommit i gång så är det på klart lägre nivåer, vad gäller antal deltagare, än före pandemin, så det stundar fortsatt ekonomisk återhållsamhet. Vi måste alltså fortsätta att hålla i alla kostnader så gott det går och ta vara på de intäktsmöjligheter som finns.

Vill ditt företag samarbete med Spårvägen?
Du som har ett eget företag, eller om du ansvarar för en sponsorbudget i ett större företag, kanske har möjlighet att stödja Spårvägen på ett sätt som gör att du och ditt företag får ett utbyte samtidigt som vi kan förbättra potentialen för Spårvägens sportsliga prestationer. Kontakta i så fall Spårvägens sportchef Kent Claesson.

Tillsammans kan vi göra Spårvägen ännu bättre!

Anders Johrén