Spårvägens Friidrottsklubb

Spårvägens Friidrottsklubb
1500 m-loppet tillhörde de mest underhållande på lag-SM. Efter ett MYCKET långsamt lopp överraskade Philip Aagaard, i mitten, med ett jätteryck 500 m från mål. Kampen om segern stod sedan mellan Thobias Ekhamre, t v, och Rachid Benjira och de tre kom imål inom 15 hundradelar med Philip först.

Nära, nära guld i lag-SM för herrarna …

Årets lagmästerskap avgjordes i Göteborg på tisdagskvällen och blev på herrsidan precis så spännande som bara lagtävlingar kan bli. Inför avslutande stafetten ledde Hässelby med en poäng före Spårvägen och i mål var de också tvåa, med Spåret bakom … Det blev till slut femte raka titeln för Hässelby och silver för Spåret.

Det var en härlig sommarkväll på Slottsskogsvallen i Göteborg och det blev spännande och bra tävlingar hela vägen i herrkampen. Det började bra för Spårvägen med andraplats på 400 m häck genom Thomas Nikitin (52.54), tredjeplats i slägga genom Leffe Arrhenius (55.47) och samma placering för Erik Thorstensson i stav. Erik tog dock ingångshöjden 4.46 först i tredje försöket och fick sedan 4.66 som sluthöjd efter att ha varit nära på 4.86. Förra helgen satte han personligt rekord med 4.98 på Världsungdomsspelen.

Vilken tempoväxling av Philip!

Spåret var med och fightades längst fram tillsammans med regerande mästarna Hässelby hela tiden. Hässelby vann 100, 200, 400 och 800 m medan det bland annat blev Spårvägen-seger på 1500 m genom Philip Aagaard och en andraplats på 5000 m genom Fredrik Uhrbom. 1500 m-loppet blev rent ut sagt fruktansvärt långsamt med 2:44 på 800 m.
500 m från mål slog Philip på ett ryck och avverkade de följande 300 m på fantastiska 36.8! Sedan gick det långsammare men Philip lyckades ändå vinna med 0.09 på 4:30.50. De tre första imål inom femton hundradelar!
På 5000 m var det Fredrik Uhrbom som drog upp slutspurten men han fick ge sig för Hammarbys Olle Walleräng – 14:26.38 mot 14:28.46.

11 poäng av Sunne

Mattias Sunneborn var sina 38 år till trots åter en klippa i laget. Med seger i längd på årsbästat 7.33 och en andraplats i tresteg på 14.81 så bidrog han med elva poäng. I sistnämnda gren fightades han med specialisten Johan Attersand som till slut hoppade två decimeter längre.
Näst bäste poängsamlare var Leffe Arrhenius och Tomek som plockade hem tio poäng vardera. Leffe blev först trea i slägga och sedan satte personligt rekord i kula med 7 cm. Hans 17.56 innebar grenseger med en halvmeter! Storebror Niklas vann diskus med fem meter på 61.24 och visade att han verkligen är stabil en bit över 60 meter.

Tufft program för Tomek

Thomas Nikitin vilade tre timmar efter långa häcken och hade sedan en stenhård kamp med Hässelbys Andreas Mokdasi som vunnit 200 m tidigare på kvällen. Det blev till slut “Mockan” som drog det längsta strået – 47.61 mot 47.67. Tomek avstod sedan stafetten.
Totalt blev det fem grensegrar för Spårvägen: 1500 m (Philip Aagaard), 110 m häck (Joakim Blaschke årsbästa 14.30), längd (Mattias Sunneborn), kula (Leif Arrhenius) och diskus (Niklas Arrhenius).

4×100 m avgörande

När det var dags för den avslutande korta stafetten så ledde Hässelby med en poäng före Spårvägen och med trean Ullevi långt bakom. Spåret behövde alltså ett lag mellan sig och Hässelby för att passera. Om Spåret vann och Hässelby var tvåa så skulle de hamna på samma slutpoäng och då hade båda sex förstaplatser vardera varvid antalet andraplatser skulle avgöra …
Joakim Blaschke och Fredrik Skoglund sprang de två första sträckorna för Spårvägen men Hässelby var före hela vägen. Mattias Sunneborn var som vanligt stark i andra kurvan men när Juan Pettersson fick pinnen på sista sträckan så var HSK fortfarande cirka tre meter före. Juan plockade in det mesta och var ikapp Hässelbys slutman Christian Rodriguez, men inte förbi. Hammarby vann stafetten på 41.84 före Hässelby 42.04 och Spåret.
Därmed vann Hässelby totalt på samma poäng som Spåret (79) tack vare en mer grenseger. Till slut visade det sig dock att Sunne trampat på linjen i kurvan och Spåret diskvalificerades.

Silver är två steg framåt

Hässelby vann till slut på 80 poäng före Spåret 74 som ändå hade sju poäng till godo på trean Ullevi. Guldet var HSK:s femte raka medan det för Spåret blev två pinnhål mer upp jämfört med fjolårets fjärdeplats på Stockholms Stadion.
Det går aldrig att få ihop alla de bästa i alla grenar till en och samma kväll. Inte ens när det är lag-SM och det gäller alla klubbar. Nu saknades bara Henrik Skoog på hinder som sprang den distansen på en gala i Polen kvällen före. Jörgen Johansson ersatte nu med en fjärdeplats på 9:34.

Janek om andraplatsen

– Det var riktigt spännande på slutet men givetvis synd att Sunne blev trampade på linjen i stafetten. Hässelby kastade pinnen efter mållinjen men deras seger är inte så mycket att säga något om. Mokdasi var stark med segrar på 200 och 400 m, säger Jan Kowalski, ordförande i Spårvägen.
Han kommenterar också gärna 1500 m-loppet.
– Det var riktigt kul! Aagaard ryckte med 500 m kvar och överrumplade alla. Sedan kom Hammarbys Thobias Ekhamre tillbaka och när de två tröttnade lite på upploppet så höll Hässelbys Rachid Benjira på att ta sig förbi på insidan. Men till slut vann Philip ute på bana tre, säger Kowalski.
Det blev nu fem grensegrar, fyra 2:a-platser, två 3:e-platser och totalt 73 poäng för Spårvägen. Att jämföra med med två grensegrar, tre 2:a-platser, fem 3:e-platser och 64 poäng på Stadion för ett år sedan. Och då nollade vi ändå i stafetten denna gång. Helt klart två steg framåt i år!
På friidrott.se finns tävlingsskeendet gren för gren och på arrangerande Ullevi FK:s hemsida alla resultaten.

Resultat Lag-SM i Göteborg 2 juli 2007
Män

1) Hässelby SK 80
2) Spårvägen FK 74
3) Ullevi FK 67
4) Hammarby IF 58
5) IF Göta 58
6) Mölndals AIK 38

Spårvägens damlag slutade fyra

Så har det gått för herrlaget i tidigare lag-SM

2007
2006
2005
2004