Spårvägens Friidrottsklubb

Spårvägens Friidrottsklubb
Dubbla lagsilver i terräng på Öland 2018 har förvandlats till dubbla guld för denna trio. Fr v Cecilia Norrbom, Mikaela Arfwedson och Lisa Havell. Foto: Deca Text&Bild

När silver blev till guld i dubbel upplaga

Att terräng-SM på Öland hösten 2018 är ett av våra bästa medaljmässigt vet många och nu har det blivit ännu bättre. För fyra medaljer har nu uppgraderats ett steg – två brons har blivit silver och två silver har blivit guld.

Det handlar om kvinnliga 4 och 8 km där Lisa Havell ursprungligen var trea i båda loppen som nu korrigerats till silver. Och lagtävlingarna där hon tillsammans med Mikaela Larsson (numera Arfwedson) och Cissi Norrbom var tvåa vilket upphöjts till guld.
Anledningen är att Hälles Meraf Bahta, som ursprungligen var först i mål i båda loppen, fått sina resultat ogiltigförklarade sedan att hon gjort tre missar inom en 12-månadersperiod i vistelserapporteringen som ska möjliggöra oannonserade dopingtester. Hälle vann ursprungligen även båda lagtävlingarna med Spåret som tvåa och klubbarna bytte nu plats med varandra.

Ekerum 2018 – bästa terräng-SM:et genom tiderna
Detta gör att terräng-SM i Ekerum 2018 är Spårets bästa genom tiderna med 12 medaljer – 4 guld, 6 silver och 2 brons. Lika många hemfördes i årets terräng-SM i Vällingby (4 – 2 – 6) och Växjö 2008 (2–8–2) men i Ekerum kom 9 av 12 pallplaceringar i seniorklasserna.

Historisk lagprestation – första Grand Slam
Eftersom Spåret vann båda manliga lagtävlingarna på Öland så innebar de två kvinnliga segrarna att det blev full pott på lagsidan – guld i alla fyra lagtävlingarna vilket ingen förening lyckats med tidigare. Närmast har Hässelby varit som i Uppsala 2011 vann dubbla herrguld och kvinnliga långa men blev utan medalj i lagtävlingen på 4 km.

Fyrtal i terräng-SM-lagguld på Öland 2018
M 4 km: 2 Robel Fsiha, 3 Emil Danielsson, 9 Olle Walleräng
M 12 km: 2 Robel Fsiha, 13 Anders Fox, 14 Fredrik Uhrbom
K 4 km: 2 Lisa Havell, 9 Mikaela Larsson (Arfwedson), 10 Cecilia Norrbom
K 8 km: 2 Lisa Havell, 8 Mikaela Larsson, 9 Cecilia Norrbom