Spårvägens Friidrottsklubb

Spårvägens Friidrottsklubb

Minnesvärd kväll på Stadion när Andreas satte svenskt rekord

Det var ett perfekt löparväder och en härlig publik på Stockholms Stadion när den tredje upplagan av adidas Spåret 5000 m genomfördes på onsdagen. De tusen åskådarna hjälpte verkligen Andreas Almgren fram till OS-kval, svenskt rekord och passerad drömgräns med 12:59.82.
Foto: Deca Text&bild

Sju heat och tvåhundra anmälda löpare sprang 12,5 varv i stadionborgen under en klarblå himmel denna underbara kväll. Det började 17.45 och avslutades strax efter kl 21 då Turebergs Andreas Almgren sedan länge med spänning emotsedda start inleddes.
Spårvägens Oliver Löfqvist drog första fyra varven innan Emil Danielsson lotsade fram Andreas till 3000 m som passerades på ypperliga 7:49. Riktigt bra dragjobb av båda.

Drog själv sista två
Därefter tog Andreas över frontpositionen och höll farten fint med ett lysande publikstöd där speaker David Fridell och Tommy Åström hela tiden matchade mot klockan där 13:05 och OS-kvalet var huvudmålet.
Det blev riktigt spännande på slutet när de enda två som följt Andreas, Mohamed Ismail, Djibouti, och Isaac Kimeli, Belgien, passerade Andreas strax före klockringningen. Andreas hängde på men sista 200 meterna blev riktigt tuffa för turebergaren.

Spännande avslutning
Ismail vann med en tiondel på 12:56.43 före Kimeli och där bakom stred Andreas som ett djur sista biten medan publiken stod upp och skrek. Och med en marginal på mindre än två tiondelar underskred han drömgränsen 13 minuter – 12:59.82 lyder det nya svenska rekordet på.

82 personliga rekord
Andreas var inte ensam att sätta rekord denna kväll – personligt rekord satte totalt 82 löpare denna underbara kväll. Bland dem fanns Spårvägens Abdelfath Yassin som i B-finalen drog de två sista kilometerna och till slut vann med åtta sekunder på 13:49.23.
Publiken hjälpte verkligen löparna hela kvällen och enbart i B-finalen satte elva av 17 löpare personbästa.
Kvinnliga elitloppet vanns av Ugandas Lovisa Kissa på 16:21.86 efter en riktigt hård spurtstrid med Mölndals Elin Brink som med 16:22.19 bara var tre tiondelar efter i mål.

Idrott när den är som bäst
Tanken med adidas Spåret 5000 m är att skapa en bantävling för både elit och bredd och det kändes verkligen som att det lyckades i år. Med Andreas Almgren som värdefullt dragplåster kom tusen personer till Stadion där det var gratis inträde. I perfekt väder genomfördes alla lopp och alla (?) löpare stannade kvar för att se Andreas rekordförsök.

Fantastisk publik
Publiken applåderade och hejade inte bara i A-finalen utan i alla lopp kvällen igenom. Mest lät den förstås i A-finalen och när Andreas passerade på upploppet så ställde sig hela upploppssidan upp vilket måste ha inspirerat mycket. De sista 50 meterna var helt öronbedövande och publiken var verkligen delaktig i rekordet.
Verkligen ett bra jobb av tävlingsansvarige Kent Claesson och många andra spårvägare som bidrog till att det blev en så lyckad tävling.

/Jonas Hedman

Resultaten