Spårvägens Friidrottsklubb

Spårvägens Friidrottsklubb
Mikaela Larsson blev andre spårvägare att vinna Stockholm Marathon. Den förste var Anders Szalkai 2001. Foto: Deca Text&Bild

Mikaelas sköna seger i Asics Stockholm Marathon

Det 40:e ASICS Stockholm Marathon blev en het historia i 27 graders värme som tog musten ur många. Men inte ur Spårvägens Mikaela Larsson, 32, som solosprang sista milen och vann med hela 2,5 minuter på 2:40:28!

Mikaela bildade tätklunga med sjufaldiga Stockholm Marathon-vinnaren Isabellah Andersson och två etiopiskor fram till 25 km då hon ryckte i backen upp mot Slussen och bara fick med sig etiopiskan Beji Bekelu. Hon släppte på Hornsgatan efter 31 km och därifrån sololöpte Mikaela inför täta åskådarled till en jätteseger.
– Jag är supernöjd! Planen var att öppna kring 3.45 per kilometer och försöka att inte tappa mer än 2-3 minuter på andra halvan och det blev väl i princip just så! säger Mikaela som nu alltså inte bara försvarade den oväntade SM-titeln från i fjol utan vann hela loppet!
– Det var extra tufft i värmen, så här mycket har jag aldrig druckit under ett lopp. Jag försökte springa i skuggan så mycket som möjligt och upplevde aldrig någon riktig kris.
TV-bilderna när hon sprang helt ensam över Västerbron var magnifika.

Vände sig aldrig om
Mikaela hade aldrig någon aning om hur det gick bakom henne.
– Jag vågade aldrig vända mig om! Jag fick egentligen inga baktider men tyckte att jag hörde att jag ledde med 75 sekunder vid något tillfälle, men visste inte om det var en glädjetid.
– Jag tappade kanske tio sekunder per kilometer på slutet och sista biten började det göra lite ont på några ställen i kroppen men det kändes aldrig som att det var någon fara. Jag fick bita ihop men det ska man ju behöva göra om man ska vinna ett lopp!
Nytt i året var publikzonerna och de bidrog till att höja stämningen längs banan.
– Fantastiskt att komma in på Stadion och all publik! Det var också mycket mer publik längs banan i år jämfört med i fjol. På Norrmälarstrand var det helt fantastisk stämning och även på Södermalm.
Hur bra är då hennes prestation om man tar vädret i beaktande?
– 2.40 i den här värmen motsvarar åtminstone tre minuter bättre i 15 grader och på en platt bana skulle det kunna vara så bra som 2.34-2.35, säger Mikaelas tränare Kent Claesson.
Bäste manlige spårvägare blev Anders Szalkai på 2:59.