Spårvägens Friidrottsklubb

Spårvägens Friidrottsklubb
Anders "Bamse" Fredriksson och adepten Linnéa Smeds. Foto: Tommy Berlin

Månadens för december: Bamse

"För ett idogt och lojalt arbete under lång tid. Hans tränargärning inom medel- och långdistans har bidragit till goda idrottsresultat och en fin klubbanda i Spårvägen".

Så lyder motiveringen för Månadens spårvägare för december – Anders "Bamse" Fredriksson!

Hur många år har du gjort i Spårvägens tjänst?

– 33 år som aktiv respektive tränare.

När startade du din tränarkarriär?

– Jag började 1995 med ett gäng tjejer som bland annat bestod av Johanna Jelving, Jennie Åkerberg och Margareta Rutqvist. I nuvarande träningsgrupp finns bland annat Malin Kemi och Rebecca Ringström. Rebecca är den jag tränat längst, ungefär tio år.

Vad driver dig som tränare?

– Passionen för löpning och att hjälpa andra att utvecklas och nå framgång. Jag trivs också bra tillsammans med de jag tränar och det ger mig mycket positivt tillbaka.

Vad har du för idrottslig bakgrund?

– Knattefotboll och friidrott som liten. Från 16 års ålder satsade jag mer seriöst på medel-långdistanslöpning. Jag har sprungit allt från 400 m till maraton. JSM-brons på 5000 m 1984 och perset 14:21.50 (1986) är två höjdpunkter från karriären.

Har du några anekdoter från din spårvägentid som du vill berätta om?

– Jag har räddat livet på Lasse Hagström när han blev magsjuk på ett träningsläger (Lasse får kommentera det mer själv). Alla läger på den portugisiska Algarvekusten under åren är sånt som jag aldrig kommer att glömma. Det finns dock inte plats att berätta allt som har hänt här och nu.

Varför kallas du “Bamse?”

– På första utlandslägret till Bulgarien tog jag med mig egen honung för jag litade inte på att det skulle finnas där. Där startade det och väl hemma skulle vi springa Dagbladet. Vi kom på pallen och då stod det klubbkamrater ock skrek “Vi vill se, Bamse vinka”. Därefter har det hängt med under alla år.

Hur länge kommer du att fortsätta som tränare i Spårvägen?

– Till den dag då jag inte kan stå på benen längre och de får bära ut mig från Klubbis!

Kent Claesson

Ps. De aktiva som “Bamse” tränar just nu är Linnéa Smeds, Malin Kemi, Rebecca Ringström, Lena Melbäck, Matilda Johansson, Ann-Sofie Landström, Sophia Omar och Natsinet Gebremariam.