Spårvägens Friidrottsklubb

Spårvägens Friidrottsklubb
Svensk trippel på 10 000 m i Finnkampen! Fr v Lena Gavelin (tvåa), Anna von Schenck (trea) och vinnaren Malin Liljestedt. Foto: Deca Text & Bild

Malin om sin härliga debutsäsong

Så sent som i maj var Malin Liljestedt klubblös och bara tre månader senare vann hon Finnkampen på 10 000 m! Att det inte var en tillfällighet visade hon i lördags då hon vann NM-testet i Göteborg och kvalificerade sig till NM i Finland kommande helg. Här berättar hon om sin omtumlande sommar!

Det kvinnliga 10 000 m-loppet i Finnkampen slutade med en överlägsen svensk trippelseger. Desto mer oväntat var att segraren hette Malin Liljestedt, en 29-årig landskampsdebutant som nu gjorde sitt allra första 10 000 m-lopp. Hon gick därmed från klubblös till finnkampsvinnare på bara tre månader.
– Jag har inte förstått att jag vunnit Finnkampen! Vår taktik var att Lena Gavelin och Anna von Schenck skulle dra och att jag skulle ligga bakom, sa Malin några minuter efter att hon gått i mål. 
Och hon lade sig bakom, tills det återstod 150 meter. Då sträckte hon ut och möttes av ett vrål från upploppsläktaren när hon spurtade i mål på 35:19.02. Malin är född och uppväxt i finska Jakobstad, åtta mil norr om Vasa, och talar flytande finska. Med finsk mamma och svensk pappa har hon släkten jämnt fördelad på båda sidor om Bottenviken.
– När vi drog av oss överdragskläderna före start lade en finska sina kläder i min korg. När jag påtalade det för henne på finska blev hon väldigt förvånad. På banketten kom sedan finskorna fram berättade att jag hade spräckt deras taktik eftersom de inte kunde kommunicera ostört under loppet, säger Malin och skrattar.    

Dubbla lojaliteter?
Trots att hon är både svensk och finsk medborgare så hade hon inga problem med att möta Finland.
– Jag har alldeles för mycket tävlingsinstinkt för det! Jag tävlar för Sverige och då handlar det om att slå finskorna! säger Malin som var på väg att släppa kontakten med Gavelin och Von Schenck några gånger under loppet.
– Men jag tänkte att det skulle bli så jobbigt att komma ikapp igen och att det därför var bättre att försöka hänga med. Finnkampen var första gången som jag var borta från min son Emanuel, 15 månader, en hel helg så jag tänkte att jag måste göra mitt bästa.  
Malin bodde i Jakobstad tills hon var 16 år och tävlade då på 800 m för IK Falken. Därefter tog hon båten över viken och började gymnasiet i Umeå.
– Två av mina gamla klubbkamrater från IK Falken var med nu i Finnkampen, längdhopparen Simon Sundsten och 800 m-vinnaren Karin Storbacka. Karin pratade jag med en del på banketten, säger Malin.

Det började med ett telefonsamtal
Historien om hur Malin blev löpare är värd att berättas igen. Hon bor med sin familj i Sorunda, 5,5 mil söder om Stockholm, och när en granne tyckte att de skulle anmäla sig till Premiärmilen i slutet på mars i år så hängde Malin på.
– Jag har alltid gillat att springa och i vintras åkte jag och min man Stefan en hel del skidor. Men i Premiärmilen gick jag ut alldeles för långsamt och det blev bara 40:23 så jag ville prova igen, säger Malin.
Det blev flera motionslopp under våren och så berättade grannen att hon sedan länge var anmäld till GöteborgsVarvet.
– Och det ville jag också springa men jag visste att det var fullt. Så jag ringde till arrangören och ville anmäla mig till SM-klassen. Men då förklarade Pelle Crona på Göteborgs Friidrottsförbund att man måste vara med i en klubb och att jag bara hade en timme på mig att ordna det.
Det slutade med att maken Stefan ringde till Spårvägen, som hann sett ute på tävlingar. Malin blev snabbt medlem, ringde upp Pelle Crona och några dagar senare sprang hon i mål som SM-sexa i GöteborgsVarvet på personliga rekordet 1:22:56!
– Sedan dess har jag tävlat i stort sett varje vecka, både landsvägslopp och på bana. Och träningsdosen har också ökat. Från 3–4 pass i veckan till 6–7 vilket innebär ungefär lika många mil, men inga dubbelpass. Jag tränar också en del med Spårvägen och då blir det intervaller, allt från 200 m-lopp till 3 minutersintervaller, säger Malin som när hon inte är mammaledig jobbar som diakon i finska församlingen alldeles intill Slottet.

9:58 i bandebuten i juni
I mitten på juni gjorde Malin sitt första banlopp på 14 år då hon noterade 9:58.36 i Eskilstuna. Två veckor senare vann hon 5000 m på Lag-SM på Stockholms Stadion på 17:20.83 och i slutet på samma månad var hon och hälsade på hemma i Finland. Då sprang hon bland annat ett 5000 m-lopp i Korsholm utanför Vasa och satte personligt rekord med 16:55.36 i ett rent sololopp som hon vann med över 1,5 minut.
– Mina föräldrar var där och min pappa ropade varvtider. Det var inspirerande och är nog anledningen till att det gick så bra, säger Malin som hade en fyra sekunder sämre tid när hon med draghjälp blev SM-femma i Malmö.
– Jag är envis och vill hela tiden bli bättre. Längre fram hoppas jag kunna lägga in några morgonpass även om jag är morgontrött. Och så ska jag skaffa ett par spikskor!

Fakta Malin Liljestedt
Född 20 februari 1980 i Jakobstad, Finland
Längd/vikt: 170 cm/53 kg
Klubb: Spårvägens FK
Tränare: Kent Claesson
Familj: Maken Stefan Liljestedt och sonen Emanuel (född i maj 2008)
Meriter (allt 2009): Seger i Finnkampen på 10 000 m, SM-5:a på 5000 m, SM-6:a i halvmaraton, lag-SM-guld med Spårvägen (seger på 5000 m).
Personliga rekord (allt 2009): 3000 m 9:47.55; 5000 m 16:55.36; 10 000 m 35:19.02; halvmaraton 1:19.06.

Anm.: En kortare version av artikeln publicerades i tidningen Friidrottaren nr 5/09.