Spårvägens Friidrottsklubb

Spårvägens Friidrottsklubb
Segerlaget på Sätra IP. Stående fr v Anna Sunneborn (lagledare), Ylva Engdahl, Aina Griksaite, Heidi Schmidt, Gladys Bamane, Jennifer Björklund, Mikaela Larsson, Elina Johansson, Frida Aspnäs och Celina Reichardt. Knästående Elin Westerlund, Moa Hjelmer, Isabelle Eurenius och Saga Berneryd. På bilden saknas Liva Gustavsson, Emma Kiviniemi Andersson och Jessica Mattsson. Foto: Jonas Hedman

Lag-SM nästa – överlägsen kvalseger i Sätra!

Spårvägens tjejer gjorde en helgjuten insats i Lag-SM-kvalet på Sätra IP på torsdagen och vann med hela 22,5 poäng. Därmed gör det herrlaget sällskap i finalen i Borås 7 juli!

Det var nästan perfekt väder i Sätra med strålande solsken och 20 grader och det var verkligen en lagseger tjejerna stod för som innehöll inte mindre än nio grensegrar. Senast damlaget tvingades kvala var för elva år sedan och även då gick matchen på Sätra IP. Då tävlade bland annat Gladys Bamane (tvåa på 100 och 200 m) och Moa Hjelmer (vann 400 m) och båda var med även nu elva år senare. 
Denna Kristi Himmelfärdsdag var laget favorittippat och även om det blev några sena rockader så var segern – och därmed avancemang till lag-SM-finalen – aldrig i fara.

Klubbrekord i tresteg!
Dagens häftigaste prestation stod Aina Griksaite för genom att vinna tresteg och sedan bli tvåa i längd. Efter jättelyftet i vintras som slutade med ISM-silver och en förbättring av det personliga rekordet med nära meter till 13.05 så kom nu direkt i första tävlingen ännu ett jättesprång! För med ett utomhuspers på 12.18 från 2014 flög Aina nu hela 13.44 i första hoppet! Personligt rekord utomhus med 1.26 meter och 1 centimeter över Angelica Ströms tre år gamla klubbrekord! I näst sista kom sedan också 13.49 i lite för stark medvind (+2.8). Vilken hoppning!
– Det kom som en chock! Det kändes inte så långt när jag landade men jag har uppenbarligen inte så bra känsla för hur långt jag hoppar eftersom det var samma sak i vintras, säger en strålande glad Aina.
Bara fem svenskor har hoppat längre utomhus genom tiderna men eftersom Aina är litauisk medborgare så är hon inte aktuell för den svenska tio-bästa-listan. Men resultatet registreras som klubbrekord för Spårvägen där hon på tio-bästa-listan avancerade från sjunde till första plats.
– Om jag når landslaget så blir det för Litauen. Jag kommer tävla där nästa vecka i en uttagning till Lag-EM.

Personbästa i längd
En stund senare var Aina tillbaka på ansatsbanan och hoppade 5.96 i längd – personligt rekord med åtta centimeter och upp som sexa genom tiderna i Spårvägen! Vann gjorde Västerås Malin Marmbrandt på 6.30 efter ha slutat tvåa i tresteg på 13.34 som var personligt rekord.
Gladys Bamane gjorde sin första tävling på Sätra IP på elva år och vann 100 m på 11.93 trots att hon snubblade i starten. Säkra segrar också på 200 m där Isabelle Eurenius vann med halvsekunden på 24.54 och för Elina Johansson på 800 m. Hon solokörde från start och via 63 sekunder på första varvet hade hon 67 i ensamheten på det andra och kom i mål på 2:10.80. Det är bara 1,5 sekund från det personliga rekordet trots avsaknad av motstånd.

Spjutrekord i K22
Flera nya spårvägare presenterade sig på Sätra IP. Jennifer Björklund slutade tvåa i spjut på 44.47 och satte därmed klubbrekord i K22 med sex meter även om det inte var personbästa. Hon gick också in som fyra på genom-tiderna-listan i Spårvägen.
Tidigare i år har Jessica Mattsson satt F19-klubbrekord i slägga med 54.26 (trea genom tiderna i Spårvägen) och blev nu fyra på 51.21. Hon bidrog också med poäng i kula där hon var femma.

Många grensegrar
Bland övriga grensegrare noterar vi en säker förstaplats på 100 m häck för Elin Westerlund på 13.59 trots att hon slog i sista häcken hårt. På 5000 m sololöpte Mikaela Larsson till en 26 sekunder stor seger på 17:36.18 – bara nio sekunder från pers. Celina Reichardt försvarade Spårvägen-färgerna på 400 m häck och vann med två sekunder på 62.83. Nära pers var även stavvinnaren Emma Kiviniemi Andersson vars 3.78 innebar seger med två decimeter. Det personliga rekordet är 3.80 och hon testade nu 3.90.

Stabil stafettinsats
Dagen avslutades med 4×100 m som kvartetten Gladys Bamane, Isabelle Eurenius, Elin Westerlund och Moa Hjelmer vann med 1,5 sekund på 46.25. Det var kul att se Moa Hjelmer tillbaka på banan bara fyra månader efter att hon blivit mamma för andra gången. Laget var identiskt med fjolårets stafett-SM-guldlag och kvartetten ska på lördag försöka försvara titeln i Malmö.
SM-medalj kan det mycket väl bli också på lag-SM i Borås 7 juli!
Resultaten

Läs även:
Vilket lyft för Aina Griksaite
Så gick det för Spårvägens damlag i lag-SM-kvalet 2006