Spårvägens Friidrottsklubb

Spårvägens Friidrottsklubb

Kontinuitet gav Granström pers på 5000

Efter tre skadefyllda säsonger slog Mats Granström i förra veckan till med 14.13,71 och seger på 5000 m på Stadion – nytt personbästa på 5000 m.

Hur kom det sig att du persade på 5000 m?
– Det undrar jag också! Även om jag sprungit bra på stadsloppen i Eksjö och Karlstad var jag osäker på formen eftersom jag bara kört två lopp på bana sedan SM i Västerås 2008. Men det blev ett perfekt lopp under gynnsamma yttre förutsättningar.

Efter SM-guldet på 10 000 för fyra år sedan flyttade du till Spårvägen och Stockholm men det har mest handlat om skador. Vad är det som krånglat mest?
– Jag har haft en fraktur i svanskotan som det har tagit tid att bli av med. Hela 2009 bestod mest av alternativ träning på motionscykel.

Nu har du vänt Stockholm ryggen och flyttat tillbaka till Småland. Var bor du?
– I Huskvarna. Har hittat en elitorienterare att träna med och uppe vid IKHP-stugan är det hur kul som helst att springa.

Vad krävs för du ska göra under dröm-14 på torsdag på Sollentunavallen?
– Vet inte om det blir något lopp för nu är jag lite förkyld. Bestämmer på onsdag om jag ska tävla eller inte. Men jag kommer inte att ta några risker med den form jag är i nu.

Blir det 5000 eller 10 000 på SM i Falun?
– Prio 1 är 10 000 m men jag är inne på att dubblera om träningen flyter på. Jag har äntligen fått lite kontinuitet och jag är uppe i tio mil i veckan. Det är visserligen lite för en långdistansare men hellre det och få träna på i stället för att gå skadad.

Efter SM säger ryktet att du ska satsa på en tvåårig fjällguide-utbildning i Storuman?
– Jag har tackat ja men är fortfarande lite velig även om jag alltid varit en friluftsmänniska som gillar att vandra i fjällen

Hur blir det då med löpningen?
– Jag kommer att fortsätta träna för det skulle vara jättekul att prova maraton. Just nu är längsta passet på 20 km och för att klara en mara måste jag ha många pass på 30-35 km i benen Men vi får se för nu är det så skönt att kunna tävla igen. Det har jag verkligen saknat.

Jan Ahlström

Fotnot 1. IKHP är en förkortning för IK Hakarpspojkarna, en mycket stark orienteringsklubb som även har friidrott.
Fotnot 2. Björn Ferry bor i Storuman och 800-meterslöparen Anton Asplund kommer också därifrån.