Spårvägens Friidrottsklubb

Spårvägens Friidrottsklubb

Kajsa siktar högt i Milspåret

På tisdag den 25 maj är det dags för Milspåret med start och mål vid Sjöhistoriska Muséet vid Djurgårdsbrunnskanalen. Över tusen löpare är anmälda – rekord! – och en av dem är världsrekordhållerskan i höjd inomhus, Kajsa Bergqvist. 

Kajsa är numera är numera en hängiven motionslöpare med maratonambitioner och detta blir andra gången hon springer Milspåret. Debuten gjorde hon 2008 då hon kom i mål på strax under 49 minuter.
– Jag kommer nog att vara lite trött efter Göteborgsvarvet som går tre dagar för Milspåret man jag satsar på att sätta personligt rekord. Det vill säga under 46.40, säger Kajsa.
Som många andra löpare uppskattar hon bansträckningen längs Djurgårdsbrunnskanalen.
– Banan är vacker och lättsprungen!
Efter höjdhoppskarriären har den kända friidrottsprofilen blivit en inbiten löpare.
– Årets stora mål är New York Marathon i november. Innan dess blir det ett antal tävlingar, bland annat Stockholms Halvmarathon i september.

Löparfest med student-SM
Tävlingsledare för MilSpåret är Kent Claesson, tidigare elitlöpare och flerfaldig svensk mästare i maraton. Idag är han en av Sveriges mest erkända löptränare och han har goda förhoppningar inför Milspåret på tisdag den 25 maj.
– Jag hoppas att det blir en ny härlig löparfest runt Djurgårdsbrunnsviken och att vi får ännu fler som springer student-SM än förra året, säger Kent.
Och Kent har en teori om varför löpning har blivit så populärt.
– För att det är en enkel motionsform och att det är helt suveränt att vara ute i naturen och springa, framför allt den här tiden på året. Det är kul att hitta löparrundor som inspirerar.
Kent har också några råd till deltagarna i Milspåret.
– Njut av den fina naturen vid Sjöhistoriska Muséet och på Djurgården. Många brukar springa alldeles för fort i början så ett tips är att hitta det tempo man tänkt sig från början, då kan man kanske till och med öka farten på slutet.
Det finns också en tanke bakom att banan just kring Djurgården.
– När vi bestämde oss för att starta MilSpåret var en av de första punkterna var banan skulle gå och relativt snart kom vi fram till att Djurgårdsbrunnsviken är det optimala. Relativt lättlöpt och en fantastisk miljö. Initiativtagare till loppet var Spårvägens ordförande Jan Kowalski och han och tränaren Anders Fredriksson var de som kläckte idén om den bansträckning som gällt sedan starten 2007.
Milspårets egen hemsida.