Spårvägens Friidrottsklubb

Spårvägens Friidrottsklubb
Tove Langseth inför ett av många löppass från jobbet hem till Lidingö. Foto: Tove Langseth

”Jag är inte den som ligger på soffan och slappar”

2013 dök en ny medlem upp i Spårvägen i form av maratonlöperskan Tove Langseth. Redan första året sänkte hon perset med åtta minuter till 2:53:34 vilket placerar henne på åttonde plats i den svenska årsstatistiken 2013. 

Tove, 38, var klubblös fram till december 2012 då hon gick med i Spårvägen. 2013 gjorde hon tre maror: 2:55:59 (pers) som SM-6:a i Stockholm Marathon i juni, 2:53:34 (pers) i Berlin i slutet på september och så Vintermaran “på skoj” i november vilket innebar 2:57:23 och en andraplats bakom Kajsa Berg.

Men vem är egentligen Tove Langseth?

Hon är trebarnsmor, har ett krävande civilt jobb som art director på en reklambyrå och bloggar flitigt. Det hindrar henne inte från att träna tuffare än de flesta.

När började du träna på allvar?

– Runt julen 2011 fick jag en startplats till Stockholm Marathon. Jag hittade ett av Anders Szalkais träningsprogram på marathon.se och började följa det, det var programmet som skulle få en att klara maran på 3:30. Jag hade sprungit lite innan men inte alls på det här viset med intervaller och grejer. En liten bit in på våren 2012 träffade jag Pekka Kanerva som jag har fått hjälp av sen dess. Han tränade en gång i tiden Stockholm Marathon-vinnaren Åke Eriksson, säger Tove.


Hur hamnade du i Spårvägen?

– För att få springa Stockholm Marathon i tävlingsklassen var jag tvungen att vara med i en klubb. Då hörde jag av mig till Szalkai som tipsade om Spårvägen och på den vägen är det. Jag är ju en novis i dessa sammanhang men är glad över att var med i en så fin klubb. Jag hoppas kunna vara med på lite träningar framöver.


Hur mycket tränar du?

– Det blir 18-20 mil i veckan med ett 40 kilometers långpass på söndagarna.

Det är väldigt mycket. Har du inte fått ont någonstans?

– Jag har haft en del skavanker men sällan något som hindrat mig från att springa. Däremot har jag haft problem med järnvärdet men det har jag börjat få ordning på nu.

Du har gått från “ingenstans” till 3.01 2012 och förra året 2.55 i Stockholm och 2.53 i Berlin. Hur ser målen för 2014 ut?

– Jag har såklart mål men vet också att det är mycket som ska klaffa för att jag ska nå dit så jag försöker vara lite ödmjuk inför dem. Men jag vill ner under 2:50 och på lite sikt under 2:45.

Du är AD på en stor reklambyrå, mor till tre barn på fem, åtta respektive tio år, driver en egen blogg med många bra bilder och tränar hårt. Hur får du tiden att räcka till?

– I grunden handlar det om noggrann planering och jag är som tur är inte typen som ligger och slappar i soffan. Men för att familjen inte ska behöva lida alltför mycket av min löpning så försöker jag träna på väg till och från jobbet och på lunchen när det fungerar. Men maratonträning tar en del tid, det kommer man inte från.

Tove är som sagt åtta i Sverige-statistiken 2013 med sina 2:53:34 vilket parkerar henne på nionde plats på Spårets genom-tiderna-bästa-lista. På den svenska all-time-listan ligger hon för närvarande på 89:e plats. 2:50 krävs för 68:e- och 2:45 41:a plats.

Vi önskar Tove lycka till med träningen och med målen för 2014!

Vi rekommenderar varmt ett besök på Toves blogg rocknrollrunning.com

Mer om Tove

http://blog.svd.se/maratonbloggen/2012/04/27/veckans-lopare-tove-langseth/

http://www.poppet.se/poppet-traffar-tove-langseth/