Spårvägens Friidrottsklubb

Spårvägens Friidrottsklubb
Irene Ekelund efter ISM-guldet på 60 m i Gävle 2018. Foto: Deca Text&Bild

Irene har flyttat tillbaka till Värmland

I höstas meddelade Irene Ekelund, 25, att hon flyttar tillbaka till Karlstad och byter till IF Göta där elitsatsningen fortsätter. Därmed är en fem år lång sejour i Spårvägen avslutad som innehöll såväl SM-guld som internationell mästerskapsstart.

Irene kom till Spårvägen som 20-åring hösten 2017 och efter att ha tränat för Rolle Bergman första året är det Oscar Gidewall som ansvarat för träningen fullt ut sedan januari 2019. Irene hade sitt bästa år i Spårvägen 2019. Då gjorde hon sin enda internationella mästerskapsstart som spårvägare – semi på 60 m på IEM i Glasgow på 7.38. Det föregicks av ISM-guld i Norrköping på 7.29 som bara var tre hundradelar från det personliga rekordet från 2015. Den vintern förbättrade hon Lena Möllers 33 år gamla klubbrekord på 7.41 och tangerade eller underskred den hela sju gånger.

Härlig dubbelseger i Finnkampen
2019 vann hon SM-guld på 100 och 200 m i Karlstad och tog sprintdubbeln också på Finnkampen på Stockholms Stadion. 200 m-loppet kommer vi ihåg extra bra eftersom Moa Hjelmer vara tvåa blott en hundradel efter. På 100 m slog hon Lena Möllers klubbrekord med åtta hundradelar tack vare 11.44.

Därför flyttar Irene
Anledningen till flytten från Stockholm tillbaka till Karlstad där hon är uppväxt är att hon inte orkar flytta mer.
– Sedan januari 2019 har Irene tvingats flytta nio gånger inom Stockholms-området. Det är inte hållbart och både dyrt och osäkert boende, säger Oscar Gidewall som kommer träna Irene även fortsättningsvis, men på distans.
– Hon kommer regelbundet till Stockholm och vi åker på läger tillsammans. Men personligen hade jag helst sett hon fortsatt tävla för Spårvägen men förstår och respekterar givetvis hennes val.

Satsar vidare mot nya mål
Irene har störts av en hel del skador de senaste åren men det kan bli tävlingar i vinter och kanske även Nordenkampen i Karlstad i februari.
– Vi är på träningsläger just nu och har inte diskuterat tävlingar än. Vi får se lite vad statusen är efter lägret nu, men det är inte otänkbart att hon är med i Nordenkampen. Men då måste hon hitta tävla innan.
Irene är en av Spårvägens bäst sprinters genom tiderna och vi tackar för hennes år hos oss och önskar lycka till i framtiden.

/Jonas Hedman

Alla artiklar om Irene Ekelund på Spårvägens hemsida

Irenes biografi på friidrottsstatistik.se